Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Четири популярни рецепти за крокети от цял свят

Четири популярни рецепти за крокети от цял свят

Рецепта за крокети

Дори да ви се струват сложни за приготвяне, крокетите са идеален вариант с малко и евтини продукти да приготвите забележително ястие. Ето 4 рецепти от световната кухня за приготвянето на крокети, с които да разнообразите своето меню:

Крокети от ориз и гъби (Френска рецепта)

Необходими продукти: 250 г ориз, 250 г гъби, 1 яйце, 100 г зехтин, 50 г масло галета, сол и черен пипер на вкус, няколко стръка магданоз

Начин на приготвяне: Оризът се сварява в подсолена вода, а в друг съд се задушават нарязаните на ивици гъби с маслото. И двата продукта се смесват в купа, осоляват се и се поръсват с черен пипер. Оставят се за около 1 час да попият в тях подправките и да изстинат. От тази смес се оформят крокети, които се овалват в галетата, в разбитото яйце и после пак в галетата. Запържват се в силно сгорещения зехтин и се сервират поръсени с магданоз.

Крокети с бира

Крокети с бира (Белгийска рецепта)

Необходими продукти: 150 г телешка кайма, 30 г бял хляб, 30 мл мляко, 1 скилидка чесън, 50 мл бира, 1 яйце, 100 г брашно, 20 г масло, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Хлябът се накисва в млякото и след като се отцежда, се смесва с каймата, чесъна, яйцето, сол и черен пипер на вкус. Всичко се омесва добре и се оставя за около половин час да престои. От тази смес се оформят крокети, които се слагат в омазнена тавичка и се пекат около 20-30 минути от двете страни.

Крокетите се изваждат и се подреждат в чинията за сервиране, а към соса от тавичката, в която са се пекли, се прибавя маслото, брашното и бирата и всичко се оставя да се вари на бавен огън, докато се сгъсти. През цялото време се разбърква. С този сос се заливат готовите вече крокети.

Крокети с домати (Египетска рецепта)

Крокети

Необходими продукти: 150 говежда кайма, 2 яйца, 30 г галета, 20 г масло, 3 домата, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Към каймата се добавя 1 яйце и подправките и от тази смес се оформят крокети, които се овалват в разбито яйце, овалват се в галетата и се изпържват в сгорещеното масло. В отделен съд се настъргват доматите, към тях се прибавят крокетите и всичко се вари, докато се изпари водата, след което се подправя допълнително сосът на вкус.

Крокети от ориз и картофи (Балканска рецепта)

Необходими продукти: 150 г предварително сварен ориз, 150 г предварително сварени, обелени и настъргани картофи, 1 настърган морков, 1 настърган лук, 1 скилидка чесън, 3 яйца, 1 пакет галета, олио за пържене, сол, черен пипер, нарязани на ситно копър и магданоз на вкус

Начин на приготвяне: Морковът и лукът се запържват и след като са готови, се прибавят към настърганите картофи и ориза. Добавя се 1 яйце, всички подправки, скълцаният чесън и ако е необходимо, малко галета. Сместа престоява около 1 час, след което от нея се оформят крокети, които се овалват в яйце и галета и се изпържват от двете страни в силно сгорещено олио.

Предлагаме ви да опитате още Крокети от леща и стафиди, Апетитни картофени крокети, Картофени крокети с извара, Рибни крокети.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest