Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Три рецепти за супа топчета

Три рецепти за супа топчета

Супа точета

Супата топчета е обикната от българската кухня, но тя е често приготвяна и в доста други държави. Ето три от най-популярните рецепти за приготвянето на супа топчета.

1. Супа топчета от кайма и ориз

Необходими продукти: 300 г кайма, 5 с. л. ориз, сол и черен пипер на вкус, 1 морков, лук - 1 глава, парченце ситно нарязана целина, 1 ч. л. краве масло, 1 дафинов лист, 1 с. л. брашно, 2 с. л. кисело мляко, 1 яйце, 1 с. л. лимонов сок

Начин на приготвяне: Целината, морковът и половината от лука се нарязват на ситно и се заливат с вода. От останалия лук, каймата и половината от ориза се замесва кайма, подправя се със сол и черен пипер и от нея се оформят малки топчета. Те се пускат във врящия бульон и след около 20 минути към него се прибавя и оризът. Добавя се дафиновият лист, сол и черен пипер на вкус. След като всичко е готово, се застройва с млякото, брашното и яйцето, а накрая се подправя с лимоновия сок и маслото.

2. Супа топчета от кайма и картофи

Необходими продукти: 250 г кайма, 2 картофа, 1 морков, половин зелена и половин червена чушка, 1 глава кромид лук, сол, кимион, черен пипер и чубрица на вкус, 2 с. л. фиде, брашно за овалване

Супа топчета с картофи

Начин на приготвяне: Каймата се подправя с кимиона, солта, черния пипер и чубрицата. От нея се правят малки топчета, които се овалват в брашното и се пускат в кипяща вода. Морковът, лукът и чушките се нарязват на ситно и се прибавят към супата. След около 10 мин. към тях се прибавят нарязаните на кубчета картофи и след като всичко омекне достатъчно, се слага фидето. Допълнително се поръсва със сол и чубрица на вкус.

3. Рибна супа топчета

Необходими продукти: 400 г предварително направена кайма от риба, 1 морков, 1 глава кромид лук, брашно за овалване, 2 картофа, 3 с. л. олио, 1/2 ч. л. джинджифил, 2 скилидки чесън, няколко стръка магданоз, сол, черен пипер и лимонов сок на вкус.

Начин на приготвяне: Във вряща подсолена вода се изсипват нарязаният на кубчета морков и лука. След около 5 мин. към тях се прибавя нарязаният на кубчета картоф, джинджифила, олиото и скълцаният чесън. Рибната кайма се подправя със сол и черен пипер и от нея се оформят топчета, които се овалват в брашното и се пускат в бульона. След като всичко е готово, се добавя лимоновият сок, подправките на вкус и най-накрая нарязаният на ситно магданоз.

Още апетитни вариации на рецептата са Вкусна супа топчета, Супа топчета по добруджански, Супа топчета с телешко месо и Традиционна супа топчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest