Здравословно меню по време на пост

Пост

Повечето експерти са на мнение, че постите са идеалният начин за прочистване на човешкия организъм. В същото време е доказано, че много хора по време на пости решават, че след като са се лишили от храни като месо, сирене, кашкавал и др., непременно ще намалят килограмите си и по време на хранене се самозабравят.

Резултатът естествено е обратен. За да си изградите едно здравословно меню по време на пост е нужно да знаете някои истини за позволените храни през този период и да спазвате някои основни правила:

1. Зеленчуците, които ще съставляват основното Ви меню са изключително ценна храна, която е много богата на витамини, минерални вещества, белтъчини и въглехидрати. Те действат благотворно върху усвояването на храната и върху храносмилането като цяло и могат да бъдат приготвени по най-различни начини. Изключително важно е обаче да спазвате следните правила при приготвянето им, за да запазите ценните им съставки:

- ако искате да сварите зеленчуците трябва да ги сложите във вряща подсолена вода, която да ги покрива изцяло и да ги варите под капак;

- варенето или задушаването на зеленчуците трябва да става при умерена температура, защото изкипяването увеличава загубите на витамин С;

Здравословно хранене

- на по-твърдите зеленчуци като моркови, картофи и лук им трябват около 20- 25 мин., за да са готови, а на тиквичките, чушките и броколите около 10- 15 мин. Замразените зеленчуци са готови за около 5- 7 мин. Ако спазвате стриктно времето за готовност ще избегнете загубата на витамини.

2. За предпочитане е по време на пост да избирате сезонните зеленчуци и плодове.

3. Избягвайте пържене или паниране на зеленчуци. Особено полезно е приготвянето им на пара или на скара.

4. По време на пост се наблюдава прекомерната употреба на сол. Най-вероятно това се дължи на лишаването от сирене и кашкавал. Солта не е полезна и ако искате да подправите своето ястие използвайте хималайска сол.

5. Не забравяйте да пиете много течности, както и да спортувате.

6. Не прекалявайте с хляба, по една филия на ден е напълно достатъчна.

7. Това че сте на пост не означава, че можете да преяждате със зеленчуци. Не преставайте да следите какви калории получавате, за да не останете разочаровани.

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати