Дефицит на витамин D

Липса на Витамин D

Лятото е сезонът за набавяне на витамин D, по най-бързия и лесен начин с помощта на слънцето, докато през зимата липсата на слънчеви лъчи оказва влияние върху синтезирането на този витамин.

Витамин D е мастноразтворим витамин и съществува в няколко разновидности – D1, D2, D3, D4 и D5. Той е открит през далечната 1782 година и днес е много известен с положителната му роля и влияние върху нервната и имунната система.

Липсата на витамин D в храната може да доведе до множествена склероза, захарен диабет тип 2, депресии, сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане и др.

Макар че рядко се забелязват някакви странични реакции от предозиране с витамин D, е необходимо да се знае дневната препоръчителна доза.

Странични реакции от предозиране с витамин D

- неясен говор и главоболие;

- раздразнителност, умора;

- гадене и повръщане;

- мускулна слабост;

- намален апетит и загуба на тегло.

Препоръчителната дневна доза на витамин D е различна за хората в различна възраст.

- хора до 65 год. да приемат до 400 единици IU

- хора над 65 год. Да приемат до 800-1000 единици IU

- препоръчителният дневен прием за спортисти е 800 единици IU

Витамин D

Свойствата на витамин D

- повишава имунитета и предпазва от настинки и грип през студените дни;

- той е изключително силен противовъзпалителен агент;

- намалява развитието на диабет, лупус и множествена склероза;

- балансира нивото на кръвната захар в организма;

- заздравява и укрепва костите, кожата и мускулите;

- понижава кръвното налягане;

Липсата на витамин D

- артрит и бъбречна недостатъчност;

- акне, астма, различни алергични прояви;

- сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане;

- остеопороза, ревматоиден артрит, рахит, мускулна слабост,

- диабет от тип едно и две;

- рак на яйчниците, рак на гърдата и дебелото черво;

Храни, богати на витамин D

Рибата е един от основните източници на витамин D – сьомга, скумрия, сардина и т.н. Черният дроб е също богат източник на витамин D заедно с млякото, кашкавала, сиренето, маслото, яйчения жълтък и други. Много зеленчуци, ядки и пълнозърнести храни също трябва да присъстват в хранителния ни режим, за да се избегне дефицитът на витамин D.

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати