Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Боршът в Русия, Украйна и Молдова

Боршът в Русия, Украйна и Молдова

Борш

Боршът е супа, която обикновено се приготвя от зеле, червено цвекло и други зеленчуци и се счита за национално ястие на Русия, Украйна и Молдова. Предполага се, че произходът на борша е от Украйна, но е широко разпространен в цяла Централна и Източна Европа.

Независимо откъде произлиза, е всеобщо мнение, че най-хубавият борш, който можете да си похапнете, е този, който се приготвя в една от тези три страни. Ето традиционният начин, по който се приготвя боршът в Русия, Украйна и Молдова.

Руски борш

Необходими продукти: 400 г телешко месо, 1 глава червено цвекло, 250 г зеле, 2 моркова, 1 магданозен корен, 2 глави кромид лук, 1 с. л. доматено пюре, 2 с. л. олио, 1 с. л. захар, 1 с. л. оцет, сол на вкус, 1 скилидка чесън, няколко зрънца черен пипер, 2 л. вода, 1/2 водна чаша сметана, ситно нарязан копър или магданоз

Начин на приготвяне: Месото се нарязва на парчета и се слага да се вари. Към него се добавят нарязаното на кубчета цвекло, нарязаното зеле и зеленчуците, доматеното пюре, захарта и оцетът. Всичко се вари до омекването на продуктите, след което се подправя със ситно нарязаните копър или магданоз и се сервира заедно със заквасена сметана.

Руски борш

Украински борш

Необходими продукти: 1 глава целина, 2 моркова, 1 корен магданоз, 1 глава червено цвекло, 300 г кисело зеле, 30 г разтопено масло, 500 г говеждо месо, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Нарязаните на ситно целина, магданоз, червеното цвекло и зелето се слагат да се задушават заедно с маслото. Отделно се сварява месото и след като се обезкости, се добавя към зеленчуците. Всичко се вари до пълна готовност и се подправя със сол и черен пипер на вкус. Застройва се с яйце и лимонов сок.

Украински борш

Молдовски борш

Необходими продукти: 2 глави цвекло, 300 г зеле, 1/2 ч. ч. кисело мляко, 1 глава кромид лук, 2 моркова, 1 картоф, 1 с. л. захар, 3 с. л. олио, 1 с. л. доматено пюре, 4 корена магданоз, сол и лимонов сок на вкус, ситно нарязан копър.

Начин на приготвяне: Картофът се обелва, разрязва се на две и се сварява до пълна готовност. Претрива се заедно с бульона, в който се е варил, и към него се добавят ситно нарязаните морков, лук, цвекло, зелето и магданозът. Долива се още малко вода и всичко се слага да ври до пълна готовност. Накрая се добавя олиото, лимоновият сок и се подправя на сол. Поръсва се с копър и се сервира заедно с 1- 2 с. л. от киселото мляко.

Предлагаме ви още рецепта за Унгарски борш, Литовски студен борш, Московски борш, Постен борш.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest