Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Лесни и ефектни десерти за Нова година

Лесни и ефектни десерти за Нова година

Новогодишно Руло

Зимните празници като Коледа и Нова година са сред най-големите и най-тържествените и се празнуват по цял свят. За разлика от Коледа обаче, която е типично християнски празник, Нова Година е посрещана с трепет дори и от атеистите. Това е времето, в което изпращаме старата година и очакваме новата да ни донесе повече здраве, късмет, успех и щастие.

Много често то е и времето, в което се събираме със семейство, роднини или приятели и се налага да приготвим огромна празнична трапеза. Това започва да ни изнервя и дори да сме планували основното меню и предястията, започваме са се чудим какъв десерт да изберем, за да си спестим време, усилия и нерви. Ето няколко предложения за ефектни десерти за Нова Година, които са много лесни за изпълнение:

1. Кафяви празчнични гевречета

Необходими продукти: 250 г брашно, 150 г масло, 30 г настърган черен шоколад, 100 мл захар, 1 яйце, 1 прахче ванилия, 1 ч. л. канела, белтък за намазване.

Начин на приготвяне: От всички продукти без разбития белтък се омесва меко тесто. От него се оформят гевречета, намазват се с белтъка и се пекат за кратко време в предварително загрята на 180 градуса фурна.

2. Новогодишни елхички и камбанки

Сладки за Нова Година

Необходими продукти: 450 г брашно, 250 г пудра захар, 40 г масло, 100 мл вода, 1 ч. л. сода бикарбонат, 1 ч. л. счукан карамфил, 1 щипка сол.

Начин на приготвяне: Половината от захарта се карамелизира и към нея се прибавя, брашното, останалата захар, водата и другите продукти. Замесва се тесто, което се разстила на блат с дебелина от 0. 5 см. От него чрез формички се правят елхички и камбанки, които се изпичат в предварително загрята на 180 градуса фурна. После могат да бъдат боядисани със сладкарска боя и украсени със сладкарски перлички.

3. Новогодишни меденки с канела

Необходими продукти: 2 яйца, 1 к. ч. масло, 70 мл мед, 1 1/2 к. ч. захар, 1 ч. л. амонячна сода, 1 ч. л. карамфил, 1 ч. л. канела, брашно колкото поеме сместа, за украса разбит на сняг белтък заедно със захар.

Начин на приготвяне: На водна баня се разтапят меда и захарта и към тях се прибавят всички останали продукти без тези, предназначени за украсата.

Замесва се тесто, разточва се на блат и от него се правят каквито пожелаете фигурки. Потапят се в разбития със захарта белтък и се пекат в предварително загрята фурна на слаба температура.

Разгледайте и нашите предложения за избрани новогодишни ястия и изпитани предястия за новогодишната трапеза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest