Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни рецепти за ретро торти

Вкусни рецепти за ретро торти

Добуш

Когато говорим за ретро торти, това не означава, че става въпрос за модерни торти, при които се използват всякакви нововъведения в сладкарското изкуство, но са украсени с ретро автомобили, с хора, облечени в ретро стил или каквато и да е друга украса, която по нещо напомня за понятието "ретро".

В случая става въпрос за този вид торти, които с любов са приготвяли майките и бабите ни за най-тържествените поводи и които продължаваме да консумираме с удоволствие, стига да можем да си ги приготвим сами. Ето 2 рецепти за ретро торти, превърнали се в истинска класика:

Торта Добуш, любима на Австро-Унгарската императрица Елизабет

Парче Добуш

Необходими продукти: 3 ч. ч. захар, 350 г масло, щипка сол, 1 бр. бакпулвер, 3 яйца, 500 мл прясно мляко, 4 1/2 ч. ч. брашно, 2 жълтъка.

Начин на приготвяне: От 100 г разтопено масло, 1 ч. ч. захар, яйцата, солта и около 1 1/2 от брашното, което е размесено с бакпулвера, се оформя гладко тесто. Разделя се на пет топки, от които се разточват блатове за торта и се пекат за около 5 мин. всяка на предварително загрята на 180 градуса фурна.

Отделно 1 ч. ч. захар се карамелизира и към нея се добавя около 1/2 ч. ч. вода, Слага се отново на котлона и се бърка до разтапянето на карамела. В друг съд се слага млякото да се вари с 4 с. л. брашно до получаването на крем.

Към него се прибавя крем карамелът и всичко се разбърква и оставя да изстине. Масленият крем се приготвя от разбитите 250 г масло с 1 ч. ч. захар и жълтъците. Двата крема се смесват и се порцират, за да може да остане крем за намазване на тортата и отгоре.

Торта Маркиза

Всеки блат се намазва и се реди красива торта, която накрая се покрива с крем и отгоре се украсява с натрошена карамелизирана захар.

Торта Маркиза

Необходими продукти: 250 г масло, 250 г пудра захар, 3 яйца, разделени на жълтъци и белтъци, 150 г разтопен и охладен шоколад, мармалад или сладко от плодове по желание, 1 опаковка бишкоти, разбита сметана и настърган шоколад за украса.

Начин на приготвяне: Прясното масло, пудрата захар и жълтъците се разбиват до получаването а хомогенна смес. Към тях се прибавят шоколада и разбитите на сняг белтъци. Бишкотите се намазват с мармалада и с една част от тях се покрива дъното на формата за тортата.

Останалите бишкоти се подреждат изправени и се подреждат около периферията на съда, а кремът се изсипва в средата. Тортата престоява 1 нощ в хладилника, обръща се и се украсява с разбита сметана и настърган шоколад.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Албена Асенова
Аз свързвам ретро тортите с маслените цветни кремове шприцовани на розички,листенца и т.н.
0
0