Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Пет идеи за лесни предястия с яйца

Пет идеи за лесни предястия с яйца

Пет идеи за лесни предястия с яйца

Яйцата са едни от най-ценните хранителни продукти. Те съдържат голямо количество от най-главните хранителни вещества- белтъчини, мазнини, въглехидрати и минерални соли, и затова имат широка употреба. Независимо, че са предястия, тези яйчени съблазни могат прекрасно да заместят и основното блюдо.

1. Яйца по полски

Продукти: 10 яйца, 120 г масло, 75 г трюфели, 75 г гъби, 200 г крутони, 200 г пюре от агнешко месо (може и друго по ваш вкус) и 150 г сос от трюфели.

Пет идеи за лесни предястия с яйца

Малките формички с вместимост едно яйце се намазват с масло отвътре и се поръсват със ситно начуканите трюфели и гъбите, за да могат да се полепят по маслото. Във всяка формичка се счупва по едно яйце и се посолява по вкус. Формичките се слагат в плитка тенджера или тавичка с топла вода (водата да обхваща формичките до половината) и врят на огъня 4-5 мин., докато се стегнат яйцата, за да могат да се изваждат. Извадените яйца се поставят на крутони от хляб, изпържени в масло.

2. Яйчена салата с авокадо и домати

Продукти: 3 твърдо сварени яйца, 8 малки домата, сол, сокът на ½ лимон, 2 броя авокадо, 50 г масло.

Нарежете всеки един от доматите на шест, без да стигате до основата. Разбийте мекото масло със сол, добавете нарязаните много на ситно яйца, намачканите на пюре два плода авокадо, рибния пастет и лимоновия сок. С шприц нанесете сместа между резените домати и украсете с лентички маруля.

3. Пълнени яйца

Пет идеи за лесни предястия с яйца

Продукти: 10 яйца, 200 г майонеза, 1 пакетче крема сирене, сол, бял смлян пипер, пера зелен лук - за украса, маслини - за украса

Яйцата се сваряват в подсолена вода. Разрязват се внимателно на 2, като с лъжица се вади белтъка. В отделна купа се смесват извадените жълтъци с другите съставки. Сместа се шприцова в белтъците, които след това се украсяват по ваше желание.

4. Яйчена салата с шунка

Продукти: 5 сварени яйца, 2-3 листа от зелена салата, 200 г майонеза, сока от ¼ лимон, 1 ч.л. дижонска горчица, черен пипер на вкус, 200 г шунка, магданоз.

Нарежете на осминки яйцата. Наредете ги в чиния върху листата от зелена салата. Разбъркайте майонезата с лимоновия сок, горчицата и черния пипер. С получената смес залейте яйцата. Отгоре поръсете шунката, нарязана на тънки лентички.Украсете с листенца магданоз.

5. Мариновани яйца

Продукти: 6 сварени яйца, 1 връзка ситно нарязан магданоз, 4 скилидки чесън, 4 с. л. доматено пюре, 6 броя филе аншоа в масло, 500 мл (2 ч. ч.) зехтин или олио, 2 с. л. винен оцет, 2 с. л. сладък сос чили, 1 люта чушка, 1/2 ч. л. захар.

Яйцата се обелват и се слагат в буркан. Магданозът, чесънът и аншоата се накълцват на ситно. Добавят се доматеното пюре, зехтинът и всичко се разбива с вилица. С така приготвената марината се заливат яйцата. Бурканът се запечатва добре и се оставя в хладилник за 1 нощ. Маринованите яйца се поднасят с мек, бял хляб, като се поливат с маринатата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest