Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Яйца за превенция на диабет тип 2

Яйца за превенция на диабет тип 2

Яйца

В последното десетилетие научни екипи от цял свят работят за откриването на средства за превенция и борба с диабет тип 2. Учени от Финландия обаче наскоро обявиха, че решението на многогодишните усилия може да бъде далеч по-лесно, отколкото всички са си мислили.

Научен екип от Университета на Източна Финландия успя да докаже, че консумацията на яйца успешно намалява риска от развитие на диабет от тип 2, въпреки високото съдържание на холестерол.

В статия, публикувана в авторитетното научно списание Сайънс дейли, се разказва за многогодишното изследване на финландския научен екип. Учените работели повече от 20 години. Изследването обхванало повече от 2332 мъже на възраст от 42 до 60 години.

Резултатите ясно показали, че хората, които консумират минимум по четири яйца всяка седмица, са с 37 процента по-нисък риск от диабет тип 2 от ядящите по едно яйце седмично.

Още по-учудващи били данните, че по-ниската предразположеност към коварното заболяване не се влияе от фактори като физическа активност, тегло, тютюнопушене, консумация на плодове и зеленчуци. Изследването показало обаче и че консумацията на повече от четири яйца седмично носи допълнителна полза.

Авторите на изследването внимателно анализирали хранителните навици на участниците в експеримента. Тази дейност започнала през 1995 година. Двадесет години по-късно близо 500 от участниците имали диабет тип 2.

Вече се знае със сигурност, че един от основните фактори за развитие на болестта е начинът на живот и хранене. В последните пет години тревожната тенденция показва, че случаите на диабет тип 2 драстично се увеличават.

Според финландските учени редовната консумация на яйца допринася за подобряването на глюкозния баланс в организма и респективно намалява риска от развитие на болестта.

Другото предположение на учените за полезния ефект на яйцата за предотвратяване на диабет тип 2 е, че освен холестерол те съдържат много полезни съставки, които може да въздействат върху метаболизма на глюкозата и слабото възпаление и така да намаляват риска от диабет тип 2.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest