Нискокачествени краставици заливат пазара тази пролет

Вносни краставици

Вносни краставици от Гърция и Испания с много по-ниско качество от българското производство масово се предлагат на пазара у нас, каза Никола Гунчев – председател на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция пред Агенция Фокус.

Вносните зеленчуци обаче са на много по-ниски цени и макар че са с по-високо качество от конкурентната продукция от чужбина, българските краставици не са толкова продавани. Цената си остава водещият фактор, с който се съобразяват българските потребители.

По думи на Гунчев, родните краставици в момента са най-качествените зеленчуци на пазара, защото са най-пресни. Краставиците са брани сравнително скоро, тъй като заради лошото време през зимата зеленчуците се появиха по-късно.

По-ниско е качеството на испанските краставици, които са към края на реколтата си. Там започват от есента да берат, така че тези, които са с по-ниско качество на пазара в момента, най-вероятно са от там – коментира експертът.

Фермерите се оплакват и от ниско качествените гръцки зеленчуци, които за поредна година доминират на пазарите у нас през пролетния сезон.

Според някои български производители бракувани домати и краставици от Гърция преобладават на тържищата в Пиринско и подбиват с цените си родната продукция.

Краставици

Зеленчукопроизводителите се обединяват около мнението, че е нужно да се вземат мерки за ограничение на вноса от чужбина, тъй като в противен случай българските производители ще фалират.

Заради ембаргото в Русия много стока от страни от ЕС идва у нас и това е удар срещу нас, защото не сме конкурентоспособни. С нелегалния внос сме обречени – заявява Георги Кафтанов, председател на Сдружение Югозапад 2013, добавяйки, че той и колегите му са готови на протести.

Според него нискокачествените зеленчуци се внасят от ромска мафия, организирана в няколко групи. Те внасят домати и краставици от южната ни съседка с личните си автомобили.

След като бъдат внесени в България, те се предлагат за не повече от 1 лев на килограм, което прави българските зеленчуци неконкурентоспособни.

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати