Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Хранене при метеоризъм

Хранене при метеоризъм

Болки в стомаха

Думата метеоризъм звучи малко позната на мнозина, но най-общо казано това е състояние, при което се образуват газове в червата. То може да е краткотрайно, но ако често изпитвате усещането за подут корем е редно да предприемете съответните мерки, за да се оттървете от това неприятно чувство.

Все още не е установено защо при мъжете метеоризмът е по-често срещано явление, отколкото при жените. Изключение прави усещането за издут корем по време на бременност, както и чувствителността на женския организъм по време на бременност.

Ако искате да се отървете от т. нар метеоризъм е необходимо да спазвате някои основни правила по време на хранене:

1. Избягвайте тежките и тлъсти меса и наблегнете на по-крехки като пилешко и пуешко филе или риба.

2. Избягвайте прекомерния прием на сладки неща, като това важи особено много за тежките сладкиши и сиропираните десерти като баклави и толумбички.

3. Макар и много полезни, бобовите храни, консумирани прекалено често и в големи количества, почти винаги водят до метеоризъм.

Мента

4. Не наблягайте на обработените меса като бекони, шунки и луканки.

5. Ако усетите чувство на подуване или газове в червата, най-добре помислете какво сте консумирали, защото в почти всички случаи това се дължи на чувствителност към определена храна.

5. Пресните плодове и особено зелените салати, които са източник на много ценни витамини, могат също да доведат до газове в червата. Затова е добре да ги приемате редовно, но в по-малки количества.

Освен тези основни правила за хранене, можете да си помогнете и чрез някои рецепти от народната медицина. Ето една от най-популярните, която се приготвя от отвара от билки:

Необходими продукти: 30 г листа от мента, 30 г листа от маточина, 30 г плод от кориандър, 30 г плод от анасон, 30 г плод от копър, 40 г плод от резене, 50 г плод от черни боровинки, 40 г цвят от жълт равнец.

Начин на приготвяне: Всички билки трябва да са изсушени. Смесват се и по 2 с. л. от тях се заливат с вряла вода. Оставят се така да киснат около 2 часа, след което от отварата се пие по 100 мл преди ядене по 4 пъти на ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest