Как правилно да варим боб

Боб

Бобът, особено зрелият боб, е една от любимите храни на българите и спокойно може да се нарече национално ястие. Независимо дали е приготвен на чорба, на яхния или на салта, той неизменно присъства на нашата трапеза.

За разлика от много други продукти, които могат да бъдат приготвени по различни начини, зрелият боб задължително трябва да бъде сварен преди консумация. Ето какво трябва да знаете, ако все още не сте се научили какви стъпки да се следвате при варенето на боб:

- Винаги накисвайте зрелия боб от предходната вечер в достатъчно вода. Така ще съкратите значително времето му за варене;

- Не забравяйте, преди да сложите боба да ври, да го измиете;

- Краищата на зеления боб се изрязват и той се нарязва на неголеми части, преди да се сложи да ври;

- Бобът се залива със студена вода и тогава се слага на котлона;

Зелен боб

- Докато варите боба, не се отдалечавайте от котлона, защото първите две води на зрелия боб задължително се изхвърлят. Когато наливате отново вода, тя трябва да е гореща;

- След като сте изхвърлили първите две води на боба и той отново е заврял, намалете котлона на най-ниската степен. Когато бобът се вари на тих огън, винаги става по-хубав;

- Не слагайте предварително сол на зрелия боб, защото така ще удължите времето му за приготвяне;

- Продуктите, които искате да добавите към боба (лук, морков, чушка и др.), се слагат след като бобът е започнал да омеква. Ако сложите зеленчуците към боба, веднага след изхвърлянето на водите му, те ще се разкашкат, преди бобът да е станал готов, и ще загубят ценните си витамини;

- Ако искате зрелият боб да стане по-бързо готов, добавете мазнина във водата, в която го варите. Според бабините рецепти метална лъжица във водата на боба може да свърши същата работа;

- Различните видове боб стават готови за различно време. Винаги спазвайте упътванията, които са написани на опаковката на боба;

- Пробвайте по от време на време по някое зърно от зрелия боб по време на варенето. Макар да трябва да се въоръжите с търпени, докато той стане достатъчно мек, не трябва да допускате и да се разкашка;

- Водата на зеленият боб не е необходимо да бъде изхвърлена;

- Зеленият боб става много по-бързо готов от зрелия.

Няколко апетитни рецепти с боб: Боб чорба, Боб яхния, Печен боб на фурна, Пълнени чушки с боб, Зелен боб яхния, Боб в гърне, Бобена супа, Боб с кисело зеле.

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати