Лешниците задминаха бадемите по цени

Лешници

Считаните доскоро за скъпи ядкибадеми, останаха зад лешниците, спрямо цените на килограм. С най-високи цени сред ядките остават кедровите ядки, чиято цена на килограм е 68 лева.

Килограмът на лешниците е нараснал драстично през последните месеци, съобщава вестник България днес. Към момента един килограм от печената ядка се продава за 47 лева.

Това увеличение направи бадемите видимо по-евтини от лешниците. Килограм бадеми се търгува за 28 лева.

Според експертите причината за по-скъпия лешник на нашите пазари е намалелият му добив. Търговците казва, че вече е по-лесно да се намерят кедрови ядки или чия, вместо лешници.

Още в края на миналата година Турция, която е най-големият производител на хрупкавите ядки, предупреди, че повишение при цените ще има, защото голяма част от насажденията за измръзнали и унищожени.

Обикновено в южната ни съседка за една година се прибират 800 000 тона лешници. Но през последната година добивът е спаднал на 520 000 тона.

Бадеми

Студовете през изминалата година в страната принудиха земеделците там да вдигнат стойностите на ядките още от април. Покачването бе с около 23 турски лири за килограм на едро, което е почти двойно, спрямо предишните му стойности.

Според прогнозите едва в края на тази година може да има плавно намаляване при цените на лешниците, след като се набере продукцията от новата реколта.

За много от производителите на сладкиши по-скъпите лешници се отразиха на производството им. За да запазят цените на сладкарските си изделия, някои от производителите замениха лешниците с фъстъци, докато други, държащи да спазят рецептите, изискващи лешници, оскъпиха крайния продукт.

От миналата година българите, освен по-скъпи лешници, купуват и по-скъпи орехи, а причината за високите цени отново са климатичните условия. Пороите над страната намалиха добива на ядки, заради което цените им на килограм скочиха до 4 евро.

За почистените орехи цените на килограм стигна 20 лева за разлика от 2013-та, когато бяха около 10 лева.

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати