Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да си приготвим мек хляб

Как да си приготвим мек хляб

Продукти за Хляб

Дори и онези от нас, които спазват някаква диета и са изключили хляба и хлебните изделия от менюто си, веднага биха размислили, ако усетят аромата на прясно изпечен хляб. Не е необходимо за тази цел да ходите до близката фурна, защото можете да си го приготвите и сами в домашни условия.

Пълна заблуда е, че за целта трябва да се снабдите с някоя от модерните днес пекарни, защото хляб може да бъде изпечен и в най-обикновена фурна. За целта Ви трябва единствено брашно, мая и малко сол и захар.

Домашен хляб 1

Необходими продукти: 600 г брашно, 1 суха мая ( 7 г.), 1 ч. л. сол, 2 щипки захар, 370-400 мл хладка вода.

Начин на приготвяне: Смесвате всички продукти без водата в дълбока купа и правите в центъра на брашнената смес кладенче. В него постепенно изсипвате водата като разбърквате с дървена лъжица. Идеята е да се получи хомогенно тесто, което замесвате добре и оставате да почива докато удвои размерите си.

Хляб

След като втаса хубаво се слага върху набрашнен плот и се омесва още веднъж, след което се дели на две части и от тях се оформят два хляба.

Слагат се в намаслена тава и се изчакват да втасат още малко. Пекат се в предварително загрята на на 220 градуса фурна, която след започването на хлебчетата да порозовяват може да бъде намалена на 190- 200 градуса.

Домашен хляб 2

Необходими продукти: 500 г готова смес за печене на ръжено-пшеничен хляб, 350 мл хладка вода.

Начин на приготвяне: Изброените по-горе продукти се смесват и се разбъркват с миксер за около 5 мин.

Имайте предвид, че за целта трябва да бъдат използвани единствено специалните бъркалки за тесто и че миксерът трябва да е включен на най-високи обороти. Така приготвеното тесто се оставя за 30 мин. да втаса.

Изсипва се в намазнена тава, в която по-късно ще се пече, оформя се като хляб или или няколко хлебчета и се изчаква още 45 мин за повторното му втасване. Пече се около 60 мин в най-долната част на фурната, която трбява да е предварително загрята на 230 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
nikodim5
nikodim5
12.03.2016 16:23
Хляб:
Продукти:

Брашно - 1 кг
Вода - 580 мл./топла/
Мая суха- 14 гр./2 с.л./
Сол - 20 гр./1 с.л./
Захар - 30 гр./1.5 с.л.
Малко олио

Приготвяне:

В голяма купа се слагат маята солта и захарта и се разтварят с водата/с телена бъркалка/. Прибавя се брашното/като отначало се бърка енертгично с едната ръка/ и се омесва средно твърдо и гладко тесто което да не лепне по ръцете. Оставя се да втаса на топло/около 30 мин./ след което се премесва с малко олио и се оставя отново да втаса/увеличава обема си 2 пъти/. Оформете 3 хляба които поставете в леко намазнена тава. Направете по два прореза отгоре,оставете да втасат за около 10-15 мин., намажете с разбито яйце или с брашняна кашица. Поставете в предварително загрята силна фурна/230 градуса/ за 5 минути и намалете фурната на 190 градуса. Печете още около 20 минути. Извадете и завийте добре за да омекне.
1
0
Галя
Галя
19.01.2016 12:28
Наистина ли стига тесто направено от 600 г. брашно (Домашен хляб 1) за 2 хляба?
0
0