Технология на сушене na на риба, месо и билки: Какво трябва да знаем

1 от 3 Снимки

1. Сушене на риба


За България е най-популярно приготвянето на чирози чрез метода на сушене, но по същия начин могат да бъдат приготвени шаран, попчета, кефал, копърка, бяла риба и др. Идеята е вътрешностите на рибата да бъдат извадени през хрилете, а не да се наранява или разрязва коремната ѝ област.

Рибите се измиват и се поставят за едно денонощие в емайлиран съд с 2-процентов солен разтвор. След като изтече необходимото време, те се измиват отново и се окачват на проветриво място за опашките. Времето за сушене зависи много от големината на рибата, но за чирозите обикновено е около 15 дни.

Технологията на сушенето е вид консервиране, при което се цели да се създадат неблагоприятни условия за развиването на микроогранизмите.

Чрез отделянето на съдържащата се в продуктите вода повечето микроорганизми загиват, като се запазват някои плесени и спорообразуващи микроорганизми. Повечето продукти, които се излагат на слънчева светлина, променят цвета и вкусовите си качества, но пък могат да бъдат съхранявани за по-дълъг период от време.

Чрез технологията на сушене можем да изсушаваме плодове и зеленчуци, риба и месни продукти, както и почти всички билки. При последните сушенето е най-разпространено.

Разгледайте в нашата галерия някои тайни относно сушенето на различни хранителни продукти.

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати