Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Технология на сушене na на риба, месо и билки: Какво трябва да знаем

Технология на сушене na на риба, месо и билки: Какво трябва да знаем

2 от 3 Снимки

2. Сушене на месни специалитети като бабек, старец, луканка, наденица и др.



Тези характерни за България мезета, възприемани като истински деликатес, също претърпяват процес на сушене. По-ароматните от тях, като луканките и суджуците, трябва да престоят първо на хладно за 1-2 денонощия, за да попият в тях подправките, след което се оставят на проветриво място, за да изсъхнат.

За всеки продукт времето за сушене е различно, но не трябва да се забравя, че колкото повече стоят, толкова повече губят от обема си.

Технологията на сушенето е вид консервиране, при което се цели да се създадат неблагоприятни условия за развиването на микроогранизмите.

Чрез отделянето на съдържащата се в продуктите вода повечето микроорганизми загиват, като се запазват някои плесени и спорообразуващи микроорганизми. Повечето продукти, които се излагат на слънчева светлина, променят цвета и вкусовите си качества, но пък могат да бъдат съхранявани за по-дълъг период от време.

Чрез технологията на сушене можем да изсушаваме плодове и зеленчуци, риба и месни продукти, както и почти всички билки. При последните сушенето е най-разпространено.

Разгледайте в нашата галерия някои тайни относно сушенето на различни хранителни продукти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати