Най-популярните ароматни сосове

Сос Алиоли

Любителите на изискана кухня ще се съгласят, че колкото и добре да е овкусено дадено ястие, няма нищо по-хубаво от един ароматен сос, поднесен към него. Тайната е в подбирането и комбинирането на съставки с различен вкус – кисел, сладък, солен или горчив, и превръщането им в една неповторима композиция.

Характерно е, че като автори на сосове се изявявали представители на знатната класа. Във всеки случай легендата приписва изобретяването на сос Бешамел, един от основните сосове, на Луи дьо Бешамел, маркиз Ноантел, син на известния френски дипломат и етнограф от края на XVII век Шарл Мари Франсоа дьо Ноантел. Дори скромният лучен сос бил изобретен от принцеса Дьо Субиз, съпруга на френския пълководец Шарл дьо Роган.

Сос Тартар е един от най-масовите и най-любими сосове, които човек може да си спретне в домашни условия. Въпреки че основната съставка в соса е майонеза, което навява веднага асоциации с тежи зимни ястия и салати, сосът Тартар е лек и свеж, чудесна добавка към всякакви печени меса, както и към риба. Както повечето популярни ястия, и сосът Тартар се приготвя по рецепта с много вариации.

Сос Тартар

Най-универсалната, стара и ароматна рецепта включва майонеза, 1 глава лук, 2 кисели краставички, 1 с.л. каперси, 1 с.л. горчица, 1 с.л. кисело мляко, сокът на ½ лимон и магданоз.

Сос Беарнез също не трябва да бъде подценяван. Родината му е Франция и като всичко, произлязло от там, носи в себе си изтънченост, нежност и неподправени аромати. Смята се, че топлият сос Беарнез е най-подходящ за печено месо и риба. В състава на вкусното изкушение влизат жълтъци, разбити на огън с масло, малко оцет и много естрагон.

Руският дресинг има универсален и балансиран вкус, получен от смесването в точна пропорция на висококачествена майонеза, лека доматена основа и пикантност от горчицата, с добавка на други съставки.

Доматен сос

Италианският дресинг е богат на аромати сос с типичните за италианската кухня подправки като босилек, омекотен от майонезената и сметанова основа. Разбира се, в цялото италианско разнообразие на сосове най-много се откроява прословутото песто. То се приготвя от босилек, зехтин и орехи или кедрови ядки, но вече съществуват стотици ароматни вариации.

Още популярни сосове са: Сметанов сос, Сос Софрито, Сос Алиоли, Сос Карбонара, Млечен сос

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати