Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»С листа от хрян се приготвя перфектното сладко

С листа от хрян се приготвя перфектното сладко

хрян

Хрянът, който е масово употребяван в азиатската кухня, е един изключителен продукт, имащ и целебни свойства. Коренът от хрян се бори ефективно срещу грип и простудни състояния, със заболявания на дихателните пътища, на пикочните пътища, с цистит, подагра и т. н. Но не само коренът от това целебно растение се използва.

Интересното е, че листата на хряна се използват и в консервирането. Те запазват саламурата бистра и подобряват вкусовите ѝ качества. Но още по-интересно е, че листата от хрян се използват и при направата на сладка и конфитюр.

Колкото и странно да звучи, този определено лютив зеленчук се използва наистина и при приготвянето на т. нар. сладки консерви, тъй като в листата му лютивината не се усеща, като в същото време обогатява вкуса на това, което се консервира. Ето 2 рецепти как да си направите сладка и конфитюр, като използвате листа от хрян, като по подобен начин можете да процедирате с различни плодове:

Сладко от малини с хрян

Сладко от малини

Необходими продукти: 2 кг малини, 2.5 захар, 5 г лимонена киселина 2 листа от хрян

Начин на приготвяне: Изчистените и подбрани малини се изсипват в подходящ съд и се поръсват със захарта. След 7 часа престой се варят на силен огън до сгъстяването им, прибавя се лимонената киселина и листата от хрян и сладкото се изсипва в буркани. Те се затварят херметически и се обръщат с капачките надолу, докато изстинат.

Сладко от вишни с хрян

Необходими продукти: 2 кг вишни, 2, 2 кг захар, 200 г глюкоза, 5 г лимонена киселина, 3 листа от хрян

Сладко от череши

Начин на приготвяне: Измитите и почистени от костилките вишни се поръсват със захарта и престояват така 12 часа. Варят се на умерен огън, докато се сгъсти сиропът и малко преди да бъдат свалени от котлона, към тях се добавят лимонената киселина и листата от хрян, които имат за цел да овкусят сладкото.

Преди то да бъде насипано в буркани, могат да бъдат премахнати листата или да се нарежат на ситно и да се сложи късче от тях във всеки един буркан. Така приготвеното сладко се затваря херметически и още преди да е изстинало, се обръща с капачките надолу. Престоява така, докато изстине напълно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest