Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Най-евтините храни са в София, а най-скъпите – в Ловеч

Най-евтините храни са в София, а най-скъпите – в Ловеч

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Сметка

Проучване сред храните у нас показа, че най-евтините хранителни продукти се предлагат в София, а най-скъпите в Ловеч. По данните на ДКСБТ една пазарска кошница у нас струва средно 31.87 лева.

От Държавната комисия по стокови борси и тържища са проучвали 10-те основни хранителни продукта, които са необходими на едно средно статистическо домакинство – захар, олио, брашно, ориз, фасул, яйца, пилешко месо, кайма, сирене и кашкавал.

И докато в столицата тези продукти ще ви струват средно 27.4 лева, потребителите в Ловеч плащат за тях 36.19 лева.

Следващите в класацията по най-скъпи храни у нас са Бургас и Ямбол, където средните стойности на продуктите са съответно 35.47 лева и 35.33 лева.

Следват ги потребителите в Кърджали и в Русе, където за основите хранителни продукти плащат средно 33.92 лева и 33.75 лева.

Храни

След София следващият български град с най-евтините храни е Добрич, където потребителската кошница излиза средно 28.81 лева. Третите най-евтини храни в страната се предлагат в Пловдив, където излизат за средно 29.53 лева.

По-евтини са и храните за потребителите в Силистра и Благоевград, където струват по съответно 29.61 лева и 30.93 лева.

Около нормата вървят цените на храните в Плевен, Враца, Варна, Велико Търново, Смолян и Стара Загора.

По отношение на отделните хранителни продукти най-голямо понижение на цените се отбелязва при оранжерийните краставици, чиято цена е паднала с 57% от юни 2014-та.

Зелето и вносните домати са следващите най-евтини стоки, които сме купували през последната година. Спадът при зелето е с 43%, а при доматите – с 32%.

Пресните картофи са били продуктът, който е отбелязал най-голям скок за една година – цели 71%. По-високи са били и цените на лимоните – 55%, както и лука – 44%.

Стабилни са останали цените на брашното тип 500, кравето сирене и ориза. С почти без промяна са се продавали и пилешките гърди, както и трайния варено-пушен салам.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest