Как да приготвим перфектен фондан

1 от 10 Снимки
Фондан

Приготвянето на фондан винаги много е притеснявало повечето домакини и те често бързат да си закупят готова смес от магазините. Това също е добър вариант, но всеки знае, че няма нищо по-хубаво от домашно приготвените глазури. Преди да се запознаем как бързо и лесно да приготвим фондан в домашни условия, нека първо изясним какво представлява той.

Фонданът е вид захарна глазура, която се приготвя от захар и вода чрез варене. Има най-различни рецепти, в които можете да добавите глюкоза, аромат като ванилия и други, дори и желатин, но класическите пропорции между водата и захарта трябва винаги да се спазват.

Другото, което е важно да се знае, е, че фонданът не е много траен и се използва непосредствено след приготвянето му. Това означава, че трябва първо да сте направили тортата, кекса, бонбоните или каквито други сладкиши сте си намислили, след това да направите фондана и веднага да го използвате за глазура.

Ето два лесни варианта за приготвянето на фондан.

Варинат 1

Необходими продукти: 500 г захар, 250 мл вода, 1 ч.л. глюкоза.

Начин на приготвяне: Водата и захарта се смесват в подходящ съд и се варят на умерен огън, като се разбъркват непрекъснато. Трябва да се получи толкова гъст сироп, че ако капнете част от него в студена вода, трябва да изглежда като топчица. Докато варите сиропа, отстранявате пяната, която се образува, и след като се сгъсти достатъчно, прибавяте и глюкозата. Така приготвената глазура е готова за употреба.

Варинат 2

Необходими продукти: 500 г захар, 250 мл вода, 1 пакетче ванилия

Начин на приготвяне: Подобно на по-горната рецепта се приготвя гъст сироп от водата и захарта, след което се прибавя и ванилията. Трябва да стане бяла хомогенна смес.

Независимо коя рецепта сте избрали, имайте предвид, че фонданът може да бъде оцветен в различни цветове, ако сте си закупили предварително сладкарска боя. Ако искате да е шоколадов например, е достатъчно просто да разтопите малко шоколад и да го прибавите към него, а за да стане цветът му наситено кафяв, добавяте 1- 2 капки кульор.

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати