Как да приготвим булгур

Табуле

Булгурът се използва традиционно в средиземноморската кухня и от него се приготвят различни супи, салати, мезета и основни ястия. Представлява житен продукт, който се състои от натрошени и изсушени пшенични зърна.

Има едрозърнест и дребнозърнест булгур, като кой вид ще предпочетете, зависи най-вече от това какво точно искате да приготвите. Доскоро в България булгур се продаваше само в магазините за диетични храни, но вече може да бъде срещнат в почти всяка по-голяма търговска верига.

Булгурът може лесно да разнообрази Вашето меню и се използва често вместо ориз. Независимо каква рецепта сте решили да пробвате, важно е да знаете, че той, подобно на овесените ядки, обикновено трябва да бъде накиснат за около 30 минути преди да бъде използван по предназначение. Ето 2 интересни рецепти, които можете да изпробвате:

Постни лозови сармички с булгур

Необходими продукти: 300 г булгур, 1 глава кромид лук, 1 морков, 200 г гъби, 3 с. л. зехтин, 2 с. л. риган, сол и черен пипер на вкус, лозови листа за сармите.

Сарми

Начин на приготвяне: Булгурът се накисва за около 30 минути и се изчиства от боклуците. В отделен съд се запържват ситно нарязаните лук и морков, а след това и нарязаните гъби. След като всичко омекне, се добавя булгурът, малко вода и подправките.

Така приготвената плънка се разбърква отново и се пробва на вкус. След като изври напълно течността, със сместа се пълнят лозовите листа и се подреждат в тенджера, застлана също с лозови листа. Добавя се малко вода и се оставя на тих огън до пълната готовност на сармите.

Табуле (ливанска салата от булгур)

Необходими продукти: 250 г булгур, вода за накисването на булгура, 3 лимона, 120 мл зехтин, 5 домата, 4 стръка пресен лук, няколко стръка пресни мента и магданоз, сол на вкус.

Салата с Булгур

Начин на приготвяне: Булгурът се оставя да се накисне във водата и след това с помощта на решетеста лъжица се отстраняват боклуците, които изплуват на повърхността. След 30 минути се отцежда и се изплаква няколко пъти.

Оставя се настрана и се изстискват лимоните, които се смесват със зехтина и малко сол. В подходящ съд доматите се кипват с цел да могат да бъдат лесно обелени и след това се нарязват на кубчета.

Към тях се добавя булгурът, ситно нарязаният лук, магданоз и мента. Всички продукти се разбъркват добре и накрая се заливат със смесените зехтин и лимонов сок. Ако е необходимо се добавя още сол.

Вижте още някои апетитни рецепти с булгур: Цитрусово пиле с булгур, Кюфтета с киноа и булгур, Баница с булгур от Разлог, Супа от червена леща с булгур, Булгур със спанак и орехи.

5 2
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати