Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Диетични десерти с нискомаслена сметана

Диетични десерти с нискомаслена сметана

Малинов Пудинг

Малко са жените, които да не са загрижени за външния си вид и вечно да следят килограмите си. За съжаление обаче не са никак малко и хората, които са с наднормено тегло или още по-лошо- страдат от диабет. Тези заболявания са крайно неприятни, защото човек трябва непрекъснато да се лишава от редица храни, които харесва.

Това важи в пълна сила за сладкишите. Истината обаче е, че веднъж или два пъти в седмицата можете спокойно да си позволите някой и друг десерт, стига той да е диетичен. Тук ще Ви предложим 3 варианта, в които участва дори и сметана, но не забравяйте, че тя трябва задължително да е нискомаслена.

Ягодов сладкиш

Необходими продукти: 250 г ягоди, 3 с. л нискомаслена сметана, 3 с. л. нискомаслено прясно мляко, 55 г кафява захар, 1 жълтък, 300 мл сода, 1 с. л. пудра захар, 3 листа мента.

Чийзкейк с праскови

Начин на приготвяне: Една шепа от ягодите се нарязват под каквато форма искате, но да имат добър естетически вид. Поръсват се с малко захар и се оставят настрана. Останалите ягоди се пасират, а сметаната се разбива с пудрата захар и прясното мляко на водна баня.

След като сосът стане достатъчно гъст, се отдръпва от котлона и към нея се добавя содата и пасираните ягоди. Всичко се разбърква добре, сипва се в подходящи чаши или купички и се гарнира с нарязаните ягоди и ментовите листа.

Чийзкейк с праскови

Необходими продукти: 200 г нискомаслена заквасена сметана, 300 г нискомаслена извара, 3 с. л. мед, 550 г праскови, 250 г бишкоти.

Начин на приготвяне: Изварата, сметаната и медът се смесват до получаването на хомогенна смес. 2 от прасковите се нарязват на резенчета, които ще служат за украса. Останалите се обелват и се нарязват на ситни парчета.

Шоколадово желе

Към тях се добавя сметановата смес и всичко се изсипва върху форма, на чието дъно са подредени бишкотите. Чийзкейкът трябва да престои на студено поне 5- 6 часа, след което можете да го украсите с резенчетата праскови.

Шоколадов мус с портокалов вкус

Необходими продукти: 180 г натурален шоколад, 50 мл портокалов сок, 1 ч. л. желатин, 100 г обезмаслена сметана, 1 с. л. ром, 4 яйца, натрошени орехови ядки.

Начин на приготвяне: Желатинът се разтопява с половината от сока на водна баня и отделно се темперира и шоколадът. След като леко шоколадът се е охладил, към него се прибавят жълтъците, рома, сметаната, желатинът и останалият портокалов сок.

Всичко се разбърква непрекъснато и накрая се прибавят пак при разбъркване разбитите на сняг белтъци. Така получената смес се оставя в отделни купички да престои няколко часа и се поръсва с ореховите ядки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest