Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Трите суперхрани, които се правят от ориз

Трите суперхрани, които се правят от ориз

Оризова вода

Оризът, независимо дали е бял, кафяв или друг цвят, е хранителен продукт, който крие стотици ползи за човешкия организъм. Неслучайно е и култура, която изхранва повече от половината население на света. Днес обаче ще ви запознаем с полезните качества, които притежават всички продукти, в чиито състав е включен оризът.

Започваме от оризовата вода, която от векове се използва като средство за разкрасяване от азиатските жени. Смята се, че има способността да възстановява изтощените коса и кожа благодарение на множеството витамини и минерали, които съдържа.

Начинът да се сдобиете с този естествен тоник за лице и коса е изключително лесен. Имате нужда от шепа чист ориз, която да оставите за 30 минути в голяма чаша за вода. Мътната течност, получила се след този период, е заредена с важни аминокиселини. Ако изплакнете предварително измитата си коса, ще се сдобиете със здрава и бляскава грива.

Оризово мляко

Оризовото мляко, от друга страна, е третата най-популярна алтернатива на истинското мляко. То се нарежда след бадемовото и соевото такова. Изключително подходящо е за хора, които имат непоносимост към лактоза.

Оризовото мляко има най-малко количество мазнини в сравнение с всички други напитки, които го заместват. Съдържа едва 0.8 г мазнини на чаша от 100 мл. Ето защо този продукт поддържа добра сърдечно-съдова система - ненаситените мазнини в ориза намаляват холестерола в кръвта. Освен това оризовото мляко е отличен източник на магнезий, който помага да се контролира кръвното налягане.

Оризово масло

Може би досега не сте се сблъсквали с маслото от оризови трици, но е важно да знаете, че този продукт притежава много полезни качества, влияещи благоприятно на организма. За разлика от останалите растителни масла, оризовото е хипоалергенно. То се извлича от зародиша и обвивката на оризовите ядки.

Витамин Е, който е една от главните съставки на оризовото масло, действа като антиоксидант, което означава, че свободните радикали в организма се неутрализират. Маслото от оризови трици включва в състава си и много фибри, за които е известно, че подобряват храносмилането.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest