Топинг

Как да приготвим перфектния топинг

Когато говорим за топинг, си представяме най-вече онези продукти, които се продават в близката сладоледаджийница и с които обичаме да заливаме избрания от нас сладолед или сладоледов десерт.

Истината е обаче, че топингът може да служи за овкусяване не само на торти, чийзкейкове, рула, пити и други сладкиши, но и за приготвянето на по-екзотични салати, предястия и дори меса.

Ето защо е добре да се научим как сами да си приготвяме топинг, а не веднага да търчим до магазина. Ето 4 варианта, които биха пасвали на най-разнообразни рецепти:

Студен ягодов топинг

ягодов топинг

Необходими продукти: 320 г нарязани ягоди, 4 с. л. захар, 1 с. л. лимонов сок

Начин на приготвяне: В купа смесете всички съставки за топинга и оставете сместа да престои 15 минути на стайна температура. След като изтече определеното време, започнете да разбърквате ягодовия топинг, докато получите гъст сироп. Ако е необходимо, добавете още захар.

Портокалов топинг

Необходими продукти: 230 г размекнато крема сирене или сирене маскарпоне, 100 мл течна сметана за готвене, 100 г пудра захар, 1 щипка канела, 30 мл ликьор по избор, 3 с. л. настъргана портокалова кора

Начин на приготвяне: В купа се смесват крема сиренето и сметаната и постепенно към тях се добая пудрата захар, като внимателно се разбива с миксер. След като се получи хомогенна смес, се добавят и портокаловата кора и канелата, а накрая и ликьорът. Така полученият топинг е подходящ не само за покриване и украсяване на различни сладкиши, но и за приготвянето на апетитно пилешко или пуешко месо.

Шоколадов топинг

Необходими продукти: 230 г шоколад, 7 с. л. масло, 600 г пудра захар, 180 мл сметана, 2 ч. л. ванилия

Шоколадов топинг

Начин на приготвяне: Маслото и шоколадът се разтопяват на водна пара, а пудрата захар, сметаната и ванилията се разбиват с миксер. Добавете сметановата смес към шоколада и оставете на слаб огън да се сгъстява за около 5 мин. Ако топингът стане прекалено гъст, можете да добавите още сметана.

Обикновен шоколадов топинг

Необходими продукти: 100 г фин млечен шоколад, 2 жълтъка, 1 1/2 ч. ч. прясно мляко

Начин на приготвяне: В подходяща касерола се смесват натрошеният шоколад и предварително стопленото мляко и на слаб огън чрез разбъркване се изчаква да се получи хомогенна смес. Към нея внимателно се добавят жълтъците и отново се разбърква за около 5 минути, но на много слаб огън, за да не заврат жълтъците.

Опитайте още: Топинг за сладолед, Шоколадов кекс с бяла глазура, Бисквитен сладкиш с глазура, Кокосови бонбони с шоколадова глазура, Лимонов кекс с ванилова глазура.

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати