Топ 5 на най-вкусните сладки сосове

Боровинков сос

Сосовете са неизменна част от кулинарните умения на всяка домакиня. Независимо дали ще са топли или студени, сладки или солени, пикантни или люти, те се използват за приготвянето на различни ястия.

Особено популярни са обаче сладките сосове, тъй като с тях се заливат не само сладкиши и сладоледи, но и много други по-екзотични ястия. Ето кои са 5-те най-вкусни сладки соса и как да ги приготвяте:

Сладък лучен сос

Необходими продукти: 1 глава ситно нарязан кромид лук, 500 мл вода, 1 щипка сол и 1 щипка бял пипер, 3 с.л. захар, 1 с.л. мед, 1 с.л. оцет, 1 с.л. брашно.

Начин на приготвяне: Сложете лука да ври във водата заедно с всички останали подправки без брашното. След като започне да поомеква и е почти готов, а водата е поизвряла, прибавете брашното, размито в малко вода, и го изсипете в соса, за да може да се сгъсти.

Класически шоколадов сос

Шоколадов сос

Необходими продукти: 60 г какао, 300 г сметана, 4 жълтъка, 175 г пудра захар

Начин на приготвяне: Половината сметана се слага в подходящ съд, да се загрява на бавен огън, и към нея се добавя какаото. Всичко се разбърква добре и се добавя останалата сметана. Накрая се прибавят и захарта и жълтъците и така приготвеният сос се оставя да поври за няколко минути. Ако стане прекалено гъст, може да бъде добавено и малко прясно мляко.

Сос от боровинки

Необходими продукти: 100 г сладко от боровинки, 350 мл качествено червено вино, 3 с.л. захар

Начин на приготвяне: Виното се кипва в дълбок съд и към него се добавят останалите продукти. Вари се, докато сосът се сгъсти. Ако се използва за овкусяване не на сладки ястия, а за меса, може към соса да бъдат добавени подправки като черен пипер, бахар и др.

Сос от ягоди

Ягодов сос

Необходими продукти: 1 ч.ч. ягоди, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ванилия

Начин на приготвяне: Ягодите се посипват със захарта и се оставят така за едно денонощие. След това се кипват, добавя се ванилията и всичко се бърка до получаването на гъст сос.

Сос от малини

Необходими продукти: 500 г малини, 500 мл вода, 50 г захар, щипка канела

Начин на приготвяне: Водата се слага на котлона и след като кипне, към нея се добавят малините, захарта и канелата. Всичко се вари, докато водата започне да извира и сосът се сгъсти.

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати