Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Популярни ястия от Текс-Мекс кухнята

Популярни ястия от Текс-Мекс кухнята

Съдържание:

Текс-мекс

Надали има човек, който да не е чувал за понятието текс-мекс кухня. Лесно е да се досетим, че е съкращение от Тексас- Мексико и че е съчетание на американската и мексиканската кухня.

Истината обаче е, че първо терминът произхожда от прекараната ж. п. линия от Щатите към Мескико и второ, че в текс-мекс кухнята определено преобладават мексиканските продукти и подправки.

Именно техният вкус и аромат са накарали бившият губернатор на американския щат Тексас и президент на САЩ, Джордж Буш, да се влюби в текс-мекс кухнята и редовно да я консумира зад преградите на Белия Дом.

И в това няма нищо изненадващо, защото тя е не само много ароматна и вкусна, но също така и засищаща. Ето кои са 2-та най-големи нейни специалитета и как можете сами бързо и лесно да си ги приготвите:

Кесадили

Кесадияс

Необходими продукти: 500 г пшенично брашно, 3 с. л. олио, 3 ч. л. масло, 1 ч. л. сол, 150 г наденица, 1/2 глава кромид лук, 5 яйца, 10 резена сирене.

Начин на приготвяне: В купа се смесват брашното, солта и маслото и постепенно започва да се долива вода, така че да се получи еластично тесто.

Оставя се да престои така 30 мин, след което от него се правят 18- 20 топчета, големи колкото орех. Всяко топче се слага между два листа хартия за печене и се разточва, за да придобие формата на малка палачинка с диаметър около 8- 9 см.

Така приготвените тортияс се слагат върху нагорещен тефлонов тиган и се запичат леко от двете страни. В половината от тях се слага по 1 резен сирене и се прегъват по средата. Отделно нарязаната наденица се запържва в олиото заедно с нарязания лук.

Бурито

Яйцата се разбъркват с щипка сол в купа и се добавят към наденицата. След като плънката стане готова тя се слага в тортилите, които са без сирене и те се прегъват. Всички тортияс се запичат прегънати за около 2 минути от двете страни и се сервират.

Буритос

Необходими продукти: 8 тортияс, приготвени по начина, описан в по-горната рецепта, 1 морков, 1 лук, 1 скилидка чесън, 1 червена чушка, 1 консерва царевица, 1 консерва зрял боб, 1 ч. л. мащерка, 1 ч. л. кимион, малко олио, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Всички сурови продукти се нарязват на ситно, а чесънът се скълцва. Запържват се в малко олио и след като са готови към тях се прибавят боба, царевицата и подправките и се задушават още около 5 минути. С тази смес се пълнят предварително приготвените тортияс.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest