Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Севиче - древното рибарско ястие в Мексико

Севиче - древното рибарско ястие в Мексико

Севиче

Мексиканската кухня, позната със своето многообразие и със своите пикантни подправки, е разпространена в почти цял свят. Наследила кулинарните умения и тънкости на ацтеките, тя е смесица от предколумбовите схващания за хранителните продукти и на последвалите разбирания за храната на испанци, французи и холандци.

Заради местоположението на родината си, наред с царевицата, боба и лютите чушки чили, мескиканците консумират доста и риба и морски продукти, приготвени по най-различни начини.

Особено популярна е рецептата за севиче, което представлява студено рибно ястие, приготвено от маринована риба. Обикновено това е скумрия, но може лесно да бъде заменена от лаврак, прясна треска, бяла риба, риба тон или ципура. Първият вариант обаче освен, че е традиционен, излиза и доста по-евтин.

А иначе ястието Севиче се приготвя от незапомнени времена и освен за Мексико, е характерно и за Перу. Успехът му се крие в лекотата на приготвяне и в тайните на маринатата, в която престоява рибата. Ето как можете сами да се насладите на това морско усещане:

Севиче

Необходими продукти: 500 г филе от скумрия, 6 лайма, 1 1/2 глави пресен лук, 1 малка чили чушка, 2 домата, няколко стръка пресен кориандър, 65 мл зехтин, сол и черен пипер на вкус.

Севиче с Риба

Начин на приготвяне: Рибата се измива и се нарязва на кубчета или на лентички и се слага в купа. Лаймовете се изцеждат и с техния сок се покрива рибата, която трябва да престои с тази марината поне 5 часа в хладилник. След това се изважда и се слага в съда, в който ще бъде сервирана.

Половината част от маринатата се запазва. Доматите се обелват и се нарязват на кубчета, а лукът на много ситни парченца. Лютата чушка се изпича леко, обелва се и се нарязва на възможно най-ситни части.

Към запазената марината се добавят доматите, чушките, лука, зехтина, сол и черен пипер на вкус и всичко се разбърква добре до получаването на хомогенна смес.

С тази смес се залива севичето и се поръсва с нарязания на ситно кориандър. Можете да добавите допълнително за украса и няколко резена червен лук.

Вижте още страхотни мексикански рецепти: Пълнено пиле по мексикански, Мексикански кюфтенца, Мексиканска супа от авокадо, Мексикански [крем карамел].

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest