Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Чушките чили - основата на мексиканската кухня!

Чушките чили - основата на мексиканската кухня!

Люти чушки

Мексиканската кухня, популярна заради своите пикантни вкусове и неустоими аромати, е известна най-вече заради уникалните съставки и подправки, които умело съчетава. Най-използваните продукти са царевицата, тиквичките, бобът, гъбите, известни като уитлакоче, авокадото, различните сортове домати и др.

Това, което ѝ придава пикантния, а понякога и откровено лют привкус, са чушките чили, които всъщност са в основата ѝ. Те се използват масово с приготвянето на супи, салати, предястия, основни ястия, а понякога дори и десерти. Ето кои са най-популярните видове чили чушки:

1. Халапеньо

Това е може би най-разпространеният вид люта чушка и наистина е много люта. Може да бъде консумирана прясна, като ако е сушена или пушена, вече се нарича чипотле. А името халапеньо идва от името на родината ѝ - столица Халапа на мексиканския щат Веракрус.

2. Арбол

Тя се използва най-вече стрита и служи като подправка. Арбол също е много люта и е незаменима съставка на текс-мекс кухнята.

Чили

3. Пикин

С тази миниатюрна чушка се подправят най-вече плодове и зеленчуци.

4. Уатулко пунтадо

Родината ѝ е туристическият курорт Уатулко в Оаксака и там се консумира най-масово. Уатулко пунтадо е изключително люта.

5. Абанеро

Може да бъде жълта, червена или зелена, но винаги е огнено люта. Отглежда се в Табаско, Юкатан, Кампече и Кинтана Ро.

6. Поблано

Не е от най-лютите чушки и може да бъде използвана в почти всички традиционни мексикански ястия, но е незаменима при приготвянето на пълнените чили чушки с орехов сос. Ако се изсуши, приема името Анчо и се консумира като подправка към бульони и мексиканското моле.

7. Морита

Подобно на чипотле, и това чили се изсушава. Известно е и като мора или чилайле.

Чили Морита

8. Анахайм

Използва се предимно за пълнене, тъй като е с доста големи размери. Ако се изсуши, се нарича Калифорния.

9. Серано

Използва се в приготвянето на гуакамоле, на различни супи, салати и дори сосове.

10. Пасийя

Има дяволски черен цвят и се използва за приготвянето на сосове за моле. Ако е прясна, се нарича чилака и не е толкова люта. Ако се изсуши, лютивината ѝ става много силна, като в същото време придобива лек плодов аромат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest