Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Естествени вещества в морковите борят рака

Естествени вещества в морковите борят рака

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Моркови

Оказва се, че морковите освен доста вкусни зеленчуци са и особено полезни. Според учени в тях може да се крие ключът към побеждаването на рак и други злокачествени заболявания.

Новото оръжие за борба с рака се нарича полиацетилин. Това е съединение, което се произвежда естествено от редица растения, за да се предпазват от различни вредители и болести.

То се среща единствено в зеленчуци от семейството на морковите и някои близки родственици на женшена.

В продължение на години лекарите тествали влиянието на полиацетилените върху различни видове възпаления и рак.

Тестовете показали, че веществото от една страна оказва благотворно влияние върху целия организъм, а от друга – спира развитието на туморните клетки.

Ядене на моркови

Когато учените открили това, те започнали мащабно тригодишно проучване, за да изучат още по-добре ефектите от употребата на кореноплодни зеленчуци като моркови, целина и пащърнак.

Според един от авторите на откритието д-р Кристен Бранд от изследователския екип на университета Нюкасъл е важно ефектът на полиецатилена да бъде тестван върху хора, след като вече е установено благоприятното му въздействие при животните.

Целта на тестовете върху доброволци е да се установи точно колко моркови трябва да бъдат изконсумирани, за да се наблюдават реални ползи за здравето.

Екипът на д-р Бранд има богат опит в тази насока. При предишно проучване те са открили, че оранжевите зеленчуци са богати и на друго противораково съединение – фалкаринол.

Лабораторните тестове тогава показаха, че употребата на фалкаринол може да доведе до свиване на тумори при плъховете с близо една трета.

За жалост се оказа, че това вещество, подобно на витамин C, е водноразтворимо и се губи при елементарна термична обработка.

Консумация на моркови

Тогава учените препоръчаха морковите да се готвят цели, като по този начин противораковите им свойства се повишават с 25 процента.

Всъщност морковите са изключително богати на витамини и минерали. Те съдържат уникална комбинация от захари, лесно разтворими белтъци, множество витамини А, В, В1, В2, Д, Е, К, РР.

Освен това в тях се съдържат органични киселини, етерични масла, минерали и микроелементи като желязо, калций, мед, фосфор, йод и кобалт.

Редовната консумация на моркови не само е отлична профилактика срещу рак, но и подпомага добрата концентрация и борбата с ежедневния стрес.

Неслучайно е наричан от лекарите витамин на растежа – той е изключително богат на провитамин А, който е необходим за правилното развитие на организма на бебетата и децата и участва в активно в изграждането на костите и зъбите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest