Изхвърляме тонове храна, вместо да я дарим

Изхвърляме тонове храна, вместо да я дарим

Повече от половината българи не консумират нужното количество плодове, зеленчуци и риба, а всеки четвърти българин гладува. За сметка на това тонове храна отиват на боклука, вместо да бъдат дарени.

За проблема с даренията алармира Българската хранителна банка и производители, които пред Нова телевизия казват, че не даряват излишната храна, само защото Министерството на финансите отказва да премахне ДДС върху даренията.

Въпреки че голяма част от хората у нас живеят на прага на бедността, помощта, от която се нуждаят, не се толерира.

По данни на Българската хранителна банка повече от половината българи не могат да си позволят ежедневната консумация на месо, риба и белтъчини. В тази цифра влизат и немалко деца.

В сравнение с европейските си връстници българчетата се хранят най-непълноценно. Всяко трето дете изпуска ежедневната консумация на пресни плодове и зеленчуци, които са задължителни, за да приема нужното количество витамини.

Изхвърляме тонове храна, вместо да я дарим

За сметка на това обаче у нас се изхвърлят средно 670 000 тона храна за една година. При порция от средно 300 грама това означава, че тази храна ще стигне за година и половина на гладуващите българи.

Но храна не се дарява, а като причина за това фирмите посочват регламентираното ДДС за даренията. На производителите им излиза по-евтино да платят таксите за унищожение на хранителните продукти, вместо да ги дарят, и повечето от тях правят именно това.

От Министерството на финансите казват, че не предвиждат облекчения за даренията, защото по този начин са възможни измами. Допълнителният данък е въведен от Европейския съюз.

От Българската хранителна банка казват, че в 12 от страните-членки съществуват различни облекчения. В Унгария и Великобритания например, ако дарите на регистрирана благотворителна организация, ДДС няма.

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Веселина Константинова
Има толкова много нуждаещи се и гладуващи, че е престъпление да се изхвърля!
0
0

Свързани рецепти