Глутен

Признаци, че трябва да се откажете от глутеновите храни

Глутенът е протеин, съдържащ се основно в пшеницата, ръжта и ечемика, както и всички техни продукти. Все по-често се говори за непоносимост към него, като се смята, че повечето хора дори не подозират за нея. Ето няколко симптома, които ще ви позволят да определите дали имате непоносимост към глутен и трябва ли да спрете приема му.

- Умора, най-вече след консумацията на храни със съдържание на глутен. Това са най-вече сладкиши, сандвичи и други;

- Храносмилателни проблеми - газове, подуване на корема, диария и запек. Едно от най-честите неразположения при децата с непоносимост към глутен е запекът;

- Хормонален дисбаланс, както и стерилитет с неизяснена причина;

- Силно главоболие и мигрена;

- Хронична умора и фибромиалгия;

- Кератоза пиларис – състояние, известно още като пилешка кожа. Най-често се проявява в задната страна на ръцете. Храните, съдържащи глутен, могат да причинят увреждане на червата, което може да доведе до малабсорбция. Тя, от своя страна, води до дефицит на мастни киселини и витамин А в организма;

Глутенова непоносимост

- Замайване, загуба на равновесие и други неврологични симптоми;

- Възпаления, подувания и болки в ставите, пръстите, коленете или бедрата;

- Наличие на автоимунно заболяване като тироидит на Хашимото. Около 90% от страдащите от това състояние имат глутенова непоносимост;

- Ревматоиден артрит, язвен колит, лупус, псориазис, склеродермия или множествена склероза;

- Промяна в настроенията, тревожност, депресия.

Наличието на един или повече от тези симптоми може да е признак за наличие нанепоносимост към глутена. За да се убедите, опитайте за 2-3 седмици да го изключите от менюто си. Ако здравословното състояние се подобри, значи сте открили причинителя му.

Ако ли не, консултирайте се с личния си лекар за възможните причини за настоящото неразположение. Все пак е добре да се направят и тестове в медицински условия, които да покажат наличието на глутенова непоносимост. Имайте предвид, че на тялото ни са нужни месеци, за да се изчисти напълно от протеина.

5 2
4 2
3 2
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
стефан дончев
стефан дончев
23.03.2016 21:31
кой хляб няма ГЛУТЕТ, обикновенно пише съдържа глутен или нишо не пише че съдържа,и къде е истината
щом не пише че съдържа неозначава че няма глутен.
1
0
Хлебар
Хлебар
19.08.2015 10:45
Хората първо трябва да се научат да се хранят правилно и тогава да си измислят диагнози. По сиптомите изброени тук 95% от населението е с глутенова непоносимост. А истината е че това преекспонирано от диетолозите заболяване е единсвено и само генетично онаследено и се проявявя при до 1% от населението. Нарича се целиакия. Други такива подобни реакции се срещат и акто прекалим със смесването на различни храни и ако има добавен изкуствен глутен, който е химично синтезиран.
18
2