Построиха изба за френски вина на дъното на океана

Вино в океана

Качествени френски вина вече ще отлежават на дъното на Атлантическия океан. Френският винопроизводител Креди агрикол гран крю (Credit Agriciole Grands Crus) обяви, че вече е складирала десетки бутилки с вино край бреговете на остров Уесан.

Френските вина ще останат на фиксирана дълбочина от 90 метра между 9 до 24 месеца, като от компанията смятат, че по този начин процесът по стареене на алкохола ще се ускори.

Производителите са складирали в подводната си изба три сорта вино от 2011 година - Шато гран пюи дюкас (Chateau-Grand-Puy Ducasse), Шато мене (Chateau Meyney) и Шато бленян (Chateau-Blaignan).

По думите на представител на компанията океанът ще осигури идеалните условия за съхранение и подобряване на вкусовите качества на техните вина.

От Креди Агрикол гран крю обявиха, че сортовете, които се съхраняват на океанското дъно, са внимателно подбрани и престоят им под водата ще промени както виното, така и външния вид на бутилката.

Всъщност условията на дъното на океана са идеални за съхранение на вино – няма дневна светлина и температурата на водата остава стабилна през цялата година.

Разбира се, подводната изба има и своите недостатъци, най-големият от които са бурните подводни течения. Те мога да застрашат както качествата на самите вина, така и сигурността на бутилките, в които се съхраняват.

Вино

За да минимизират рисковете от загуба или влошаване на качеството на виното от компанията са възложили на фирма Аморфис да помисли как са се справи с подводните течения.

Аморфис, които са специализирани в съхранението на вина и шампанско под водата, са разработили специални подводни стелажи, които да се противопоставят на силните течения и да гарантират безопасността на вината.

След като бутилките бъдат отново извадени на повърхността, ще бъдат организирани специални дегустации, обещават от компанията.

Така изтъкнати енолози, както и обикновени любители на ароматното питие ще могат да сравнят вкуса на океанското вино с този на виното, съхранявано в класическа изба съгласно всички технологични правила.

5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати