Вино в океана

Построиха изба за френски вина на дъното на океана

Качествени френски вина вече ще отлежават на дъното на Атлантическия океан. Френският винопроизводител Креди агрикол гран крю (Credit Agriciole Grands Crus) обяви, че вече е складирала десетки бутилки с вино край бреговете на остров Уесан.

Френските вина ще останат на фиксирана дълбочина от 90 метра между 9 до 24 месеца, като от компанията смятат, че по този начин процесът по стареене на алкохола ще се ускори.

Производителите са складирали в подводната си изба три сорта вино от 2011 година - Шато гран пюи дюкас (Chateau-Grand-Puy Ducasse), Шато мене (Chateau Meyney) и Шато бленян (Chateau-Blaignan).

По думите на представител на компанията океанът ще осигури идеалните условия за съхранение и подобряване на вкусовите качества на техните вина.

От Креди Агрикол гран крю обявиха, че сортовете, които се съхраняват на океанското дъно, са внимателно подбрани и престоят им под водата ще промени както виното, така и външния вид на бутилката.

Всъщност условията на дъното на океана са идеални за съхранение на вино – няма дневна светлина и температурата на водата остава стабилна през цялата година.

Разбира се, подводната изба има и своите недостатъци, най-големият от които са бурните подводни течения. Те мога да застрашат както качествата на самите вина, така и сигурността на бутилките, в които се съхраняват.

Вино

За да минимизират рисковете от загуба или влошаване на качеството на виното от компанията са възложили на фирма Аморфис да помисли как са се справи с подводните течения.

Аморфис, които са специализирани в съхранението на вина и шампанско под водата, са разработили специални подводни стелажи, които да се противопоставят на силните течения и да гарантират безопасността на вината.

След като бутилките бъдат отново извадени на повърхността, ще бъдат организирани специални дегустации, обещават от компанията.

Така изтъкнати енолози, както и обикновени любители на ароматното питие ще могат да сравнят вкуса на океанското вино с този на виното, съхранявано в класическа изба съгласно всички технологични правила.

5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

От другите ни сайтове

Свързани рецепти