Бяло месо

Какво можем да приготвим от бяло месо

Най-крехката част от пилешкото месо е филето. С него можете да си приготвите страхотни специалитети – за да станат по-сочни, сложете си месото предварително в някаква марината. Предлагаме ви една вкусна и лесна рецепта – единственото условие е, че пържолите, които използвате, трябва да престоят едно денонощие в подправките.

Трябват ви около 400 г пилешко филе, което внимателно трябва да разрежете по-дължина на две пържоли (тоест да го изтъните). Сложете го в подходящ съд и го залейте със сока от половин лимон, около 1 ч.л. смлян черен пипер, същото количество босилек, както и с по 1 с.л. светъл на цвят соев сос и зехтин.

Завийте пърложките с фолио и оставете в хладилник до следващия ден, когато трябва просто да ги сложите на скарата. Можете да си направите картофена гарнитура или някои екзотична салата – предвид семпло приготвените пилешки пържоли можете да си направите нещо по-екзотично за гарнитура.

Ако желаете, можете да панирате месото и да го изпържите. Предлагаме ви една рецепта, която ще направи филетата изключително вкусни, а като гарнитура тук можете да си приготвите по-лек сос:

Пилешки хапки

Пилешко филе със сусам и чесън

Необходими продукти: около 400 г пилешко филе, лимон, по 2 с.л. зехтин и масло, 2 с.л. брашно, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. мащерка, сусам, червен пипер, пресен чесън, сол

Начин на приготвяне: Нарежете месото на жулиени и поръсете със сока от половин лимон и черен пипер. Оставете мръвката да престои в тази марината поне час. В друг съд смесвате брашното, черния и червен пипер, мащерката, сусама и солта. Всяко филе се овалва в брашното и се пуска в загрятата мазнина, като се пържи на умерен огън.

После изваждате филетата и ги слагате да се отцедят от мазнината на домакинска хартия. Поръсете ги с още малко лимонов сок и ситно нарязан пресен чесън. Специалитетът е готов за сервиране. Може да добавите към сухите подправки, с които овалвате пилето, малко начукани на ситно орехови ядки.

Последната рецепта е за пържоли с плънка от кашкавал и шунка. Можете да добавите всякаква плънка в тях, единственото условие е да не прекалявате с количеството ѝ. Всяка пържола е изтънява внимателно – разрежете хоризонтално месото, но не разрязвайте до края. Идеята е пържолата да стане по-голяма и вътре да се сложи плънката.

Пилешки пържоли

В пържолата добавете парче шунка и парче кашкавал, поръсете с черен пипер и съвсем малко босилек. След това навийте пържолата и хубаво завържете месото с помощта на конец, за да не избяга плънката.

Загрейте масло и зехтин в тиган и леко запечатайте месото от всички страни – трябва само да побелее. После сложете пържолките в йенска тенджера, полейте с ½ ч.ч. бяло вино и същото количество пилешки бульон и изпечете, докато месото се приготви. Преди сервиране можете да махнете конеца от филето.

Опитайте още: Пилешко филе с гъби и сметана, Пилешко филе вретено, Панирано пилешко филе, Пилешки гърди в шунка, Пилешки гърди по ловджийски.

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати