Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Пилешките дробчета са най-опасни от субпродуктите

Пилешките дробчета са най-опасни от субпродуктите

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Пилешки дроб

Субпродуктите са части и органи от трупа на животното, които имат хранително значение. Техният състав и здравословно значение са съществено различни. Най-общата класификация ги разделя на вътрешни и външни.

След отделянето от тялото на животното, от субпродуктите се почистват замърсяванията, ненужните тъкани и кръвта, които са основна причина за бързото им разваляне. По този начин се подготвят като полуфабрикати за по-нататъшна употреба.

Вътрешните субпродукти условно се наричат карантия. В тази група влизат черният дроб, сърцето, далакът и други. Втората група са външните субпродукти като крака, уши, кожа.

Вътрешните субпродукти се делят както по това от какво са изградени, така и според цвета си – червена и бяла карантия. Те могат да бъдат изградени от паренхимна тъкан – черен дроб, бъбреци и далак; от съединителна тъкан – стомах, черва и бял дроб, както и от мускулна тъкан – сърце и език.

Поради голямото разнообразие хранителният състав на субпродуктите не е еднакъв. Вътрешните продукти са много по-хранителни и богати на полезни вещества, докато външните не се радват на подобни субстанции. Така например белият дроб е богат на колаген и еластин, сърцето е с хранителна стойност, близка до тази на месата от първо качество, бъбреците изобилстват на липиди и азотни вещества, а черният дроб изобилства от пълноценни белтъчини, гликоген, креатин, холин, водно и мастноразтворими витамини.

В наши дни обаче има един често пропускан фактор - употребата на много химикали при отглеждането на животните. Антибиотиците, синтетичните витамини, растежните стимуланти и оцветители, а понякога и хормони, които се използват, се натрупват най-вече в органите на животните.

В най-големи количества могат да се открият в черния дроб и далака, а в някои случаи и в бъбреците, мозъка, стомаха и червата. Като най-рисков контингент специалистите определят пилешките дробчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.3
51
41
30
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати