Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Тайната на пълненото пиле по арабски

Тайната на пълненото пиле по арабски

Пълнено пиле по арабски

За разлика от френската кухня, която се слави със своята изисканост и изтънченост, арабската кухня е известна по целия свят с многообрзието от подправки, които използва. Дали ще пробвате месни или зеленчукови ястия, традиционно приготвяни в Арабския свят, няма как да не се впечатлите от умелото съчетаване на аромати и вкусове.

Най-впечатляващи са обаче онези ястия, които се приготвят на ислямските празници, тъй като те са особено богати и колкото и странно да звучи, в много от случаите се приготвят от пилешко месо.

Това се дължи на факта, че в Арабския свят намирането на каквото и да е месо не е толкова лесно и наред с агнето, което се коли по традиция на Курбан Байрам, се е наложило и приготвянето на пълнено цяло пиле.

Пилешкото обикновено се поднася в края на постите, които бележат и началото на Курбан Байрям. Най-често се приготвя с плънка от ориз и кайма, но тя в никакъв случай не трябва да е свинска. Освен това трябва да се отбележи, че в арабската кухня често вместо обикновената мазнина се използва т. нар. самне, което представлява претопено масло.

Ето една автентична рецепта за пълнено пиле по арабски и какви продукти ще са Ви необходими, като ако не успеете да се снабдите със самне от някой от специализираните арабски магазини, можете да го замените с масло.

Дадж махши (Пълено пиле по арабски)

Необходими продукти: 1 цяло пиле, 1 глава лук, 1 пилешко дробче, 120 г кайма, 120 г ориз, 50 г самне, 60 г кедрови ядки, 1 ч. л. индийско орехче, 1 ч. л. кардамон, сол, черен пипер и шафран на вкус

Пиле по арабски

Начин на приготвяне: Оризът се измива и се слага в гевгир, за да се отцеди добре. В половината от самнето се слага ситно нарязаният лук да се запържи и към него се добавят нарязаното дробче и каймата. Всичко се запържва при непрекъснато разбъркване.

В същия съд се добавя и оризът, за да се запържи за около 5 мин. В друг тиган се запичат ядките, но без мазнина, и се изсипват при ориза и каймата. Там се слагат и всички подправки заедно с около 200 мл вода, разбърква се и всичко се оставя за около 15 минути да се задушава.

Пилето се измива, подсушава и се напълва с приготвената месна плънка. Зашива се с хирургически конец, осолява се на вкус и се намазва с останалата част от предварително затопленото самне. Така приготвеното пиле се пече около 2 часа, като от време на време се полива със соса от тавата, в която се пече. Поднася се нарязано заедно с част от плънката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest