Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как се приготвя пиле по японски Ояко донбури

Как се приготвя пиле по японски Ояко донбури

Ояко Донбури

Японската кухня, позната на целия свят със своето суши, може да Ви предложи и много други ястия, които да изпробвате.

Особено популярни са рецептите, при които върху добре сварен ориз се изсипва месна плънка, която в повечето случаи се състои от пилешко месо. Любимо на деца и на възрастни е ястието Ояко донбури, което се приготвя от пилешко месо с ориз. Ето как:

Ояко донбури (Пиле с яйца и ориз по японски)

Необходими продукти: 200 г пилешки гърди, 350 г ориз, 2 стръка праз, 1 с. л бульон даши но мото (можете да го намерите в специализираните азиатски магазини), 4 яйца, 2 с. л. соев сос, 1 с. л. захар.

Начин на приготвяне: Оризът се измива много добре, след което се оставя да се отцеди. За тази цел е необходимо да го оставите да престои поне 15 мин, най-добре на слънце. След това го сипете в касерола и добавете към него около 430 мл вода.

Касеролата се покрива с алуминиево фолио и се оставя за още 10 мин да престои. Включва се котлона, оризът се оставя да заври и веднага след това котлонът се намалява.

Пиле по японски

Вари се около 10 мин, но не забравяйте, след като фолиото започне да се издува, да премахнете капака на касеролата. След като спрете котлона, оставете ориза така около 20 мин, но без да отстранявате фолиото. Пилешките гърди се измиват, подсушават и нарязват на много тънки жулиени, а празът на по-дебели диагонални резенчета.

1 с. л. от бульона даши се разтваря в 100 мл вода и заедно със соевия сос и захарта се изсипват в тиган и се разбъркват докато заврат. В тази течност се слагат праза и месото и всичко се задушава до пълната готовност на продуктите.

След това се взема малка част от месната плънка, затопля се отново и се разбърква заедно 1 разбъркано яйце, докато се получи консистенция, подобна на бърканите яйца.

Оризът също се разделя на 4 порции и върху една от тях се изсипва приготвената плънка с яйцето. Останалото месо и праз със соса също се разделя, така че да се получат 3 порции и във всяка една от тях отново се слага по 1 яйце по гореописания начин.

Всяка порция ориз трябва да бъде залята с предвидената за нея месна плънка с яйце. Така приготвеното Ояко донбури е готово за сервиране като можете да декорирате всяка порция с парченце маринован джинджифил или с няколко стръка прясна подправка по избор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest