Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Петте ястия, които трябва да опитате в Рим

Петте ястия, които трябва да опитате в Рим

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Пица

Италианската кухня е една от най-хубавите в целия свят. Страната е своеобразен кулинарен рай, като всеки регион може да се похвали с вековни традиции в кулинарията.

Може би най-величественият град в Италия - Рим, е популярен със славната си история и архитектура. Често обаче, що се отнася до храната, той остава в сянката на по-популярните си съседи.

Въпреки това, всеки турист, който посети величествения град, не трябва да пропуска да опита най-популярните ястия в Рим. Ето кои са петте ястия, които трябва да опитате в Рим:

Паста карбонара

Паста карбонара

Това типично римско ястие е много просто, но и изключително вкусно. Спагетите се приготвят al dente - не напълно сварени. Към тях се добавят сурови яйца, сирене и още мазнина. Ястието се сваля бързо от огъня, за да не се пресекат яйцата. Към сместа се прибавя леко запържения бекон. Така се получава това деликатесно ястие.

Римска пица

Известно е, че най-вкусната италианска пица се прави в Неапол. Пицата в Рим обаче с нищо не ѝ отстъпва, макар да е много по различна по състав и начин на приготвяне.

Пицата в Рим, за разлика от неаполската, е с тънки и хрупкави кори. Пече на дървени въглища, като по този начин краищата ѝ винаги са леко прегорели. Топинги рядко се използват, предпочитани са основно доматеният сос, моцарелата и пресният босилек. А вкусът е повече от невероятен.

Качо е Пепе

Качо е пепе

Това е традиционен вид паста със популярното сирене Пекорино Романо. Приготвя се, като прясна паста бива смесена с голямо количество пекорино и счукан черен пипер.

Сосът се сгъстява, като му се прибави малко вода, в която са варени спагетите. Сиренето придава солен привкус и характерна миризма, която не може да бъде сбъркана.

Артишок

Едни от най-популярните и вкусни в Рим са различните ястия с артишок. Така например, Сarciofialla Romana – Артишок по римски, присъства в менютата на всички ресторанти целогодишно, въпреки че е пролетен специалитет. За него зеленчукът се измива с лимонов сок и се пълни с римски магданоз, сол, пипер и пресован чесън.

Паста Аматричана

Слага се в дълбок тиган с малко вода, бяло вино и зехтин, и се задушава, докато омекне. По този начин той придобива зашеметяващ лимонено-чеснов и солен вкус. Дори да не обичате артишок, това ястие ще ви хареса.

Букатини ал Аматричана

Това е друго традиционно римско ястие, което непременно трябва да опитате при престоя си в Рим. При него пресни домати, малко сирене, малко зехтин, лук, пипер и guanciale - специален вид бекон от свински бузи, се готвят заедно с паста bucatini.

Подобно на останалите, рецептата е проста и е лесна за приготвяне у дома.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest