Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Френски специалитети, които трябва да опитате в Париж

Френски специалитети, които трябва да опитате в Париж

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k

Съдържание:

Френска кухня

Френските кулинарни традиции се зараждат преди много години именно в Париж. И до днес този любим на туристите град предлага на всеки желаещ да вкуси от невероятното разнообразие от специалитети, които се предлагат буквално навсякъде.

Интересна особеност в Париж са заведенията. Цените в едно и също заведение могат да са различни, в зависимост от това в коя част се намирате – на бара, вътре или на маса отвън. Друг факт, който изненадва туристите е, че водата е изключително скъпа, като на места 300 мл вода може да се предлага на цената на 500 мл вино.

Из целия град на всяка крачка се предлага готова храна. Тя не е сред най-големите специалитети на Париж, а по-скоро следва универсалното търсене и предлагане, характерно за останалата част от света. По уличните сергии се предлагат още дюнери, палачинки, гофрети и сладолед.

Друг вариант за бързо похапване са сандвичите - франзела и шунка, понякога гарнирани със сирене. Те се предлагат във всяка закусвалня. Друг вариант е да бъдат закупени от близкия супермаркет и приготвени на ръка - качеството на продуктите в Париж е неоспоримо.

Типично за Париж е във всеки квартал да има екзотичен ресторант. В зависимост от това къде сте отседнали, до вас непременно ще има или китайски ресторант, или суши бар, или арабски ресторант.

Лучена супа

Обикновените ресторанти в Париж предлагат характерната френска кухня. Тя е много вкусна, но и доста скъпа. Също така редовно се срещат и ресторанти, предлагащи различни видове охлюви, стриди, морски деликатеси и т.н.

Сред нещата, които трябва да се опитат в Париж, са франзелите, кроасаните, шунката, сиренето и флан. Всичко останало е типичната френска кухня, която може да се опита навсякъде в страната.

Лучената супа и прясно приготвения Стек Тартар например са сред най-обичаната храна от туристите.

Основната особеност, която не трябва да се забравя, е, че французите пият вино с всичко. При престоя си в Париж няма как да не дегустирате не едно и две вина. Вкусът и ароматът им несъмнено ще ви покорят.

Флан

Флан

Необходими продукти:

За тестото: 170 г бяло брашно, 60 г студено масло, 1/3 ч.л. сол, 50 мл студена вода

За крема: 500 мл прясно мляко, 2 пресни яйца, 80 г захар, 3 с.л. нишесте, 1 прахче ванилия

Начин на приготвяне: Тестото се замесва от посочените продукти. Първо, маслото се втрива в смесените брашно и сол, след което се добавя водата лъжица по лъжица. Когато сместа стане на топка, не се добавя повече вода. Тестото се увива във фолио и се прибира за около час в хладилника.

Кремът се приготвя, като млякото и половината захар се слагат на котлона. Докато заврат, яйцата с останалата захар се разбиват до побеляване. Прибавя се и нишестето и се разбива с миксер. Щом млякото кипне, се сваля от котлона и се ароматизира с ванилията.

Яйчената смес се прибавя на тънка струйка, като се разбива с миксера на бързи обороти. Полученото се връща в тенджерката и се вари до средно гъст крем, който при разбъркване се отделя от стените на съда.

Фурната се загрява на 180 градуса.

Охладеното тесто се разточва достатъчно, за да покрие дъното и да направи около 1.5-2 пръста борд на тавичка с диаметър 20 см върху хартията за печене. Пренася се в тавичката и се прилепва по стените. Излишната хартия се премахва. Дъното се дупчи с вилица, за да не се надува. Ваниловият крем се изсипва отгоре и се заравнява с шпатула.

Фланът се пече първо на средна скара, а когато кремът вътре стегне, а крайчето на тестото започне да покафенява, се премества едно ниво по-нагоре. Пече се около час или докато се образува кафява коричка.

Когато е готов, фланът се охлажда до стайна температура, след което се прибира в хладилника за най-малко два часа. Сервира се добре изстуден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest