Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Пробутват ни фалшиви яйца в сандвичи и салати

Пробутват ни фалшиви яйца в сандвичи и салати

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Пробутват ни фалшиви яйца в сандвичи и салати

Щандовете за свежи салати и сандвичи ни пробутват фалшиви яйца. Помислете върху този факт, когато следващия път решите да си вземете готова салата или да похапнете от любимия си сандвич в някоя от големите хранителни вериги или бензиностанции.

Оказва се, че там масово вместо сварени яйца от кокошка се предлагат изкуствени заместители, известни в индустрията с наименованието яйцесалам.

Този яйцесалам е вторичен продукт, съдържащ натриева основа, вода, желатин, натриев бензоат, лактон, карбоксиметил целулоза, калциев карбид, лизин, оцветители, калциев хлорид, парафин и дори гипс.

Както мнозина може да се досетят, роднина на противния заместител е не друг, а Китай, откъдето родните търговци го внасят буквално на килограм.

Те го употребяват масово по две причини. От една страна, яйцесаламът излиза в пъти по-евтино от употребата на обикновени, български, сварени яйца.

От друга, той има правилна цилиндрична форма и при нарязването му от него се получават правилни кръгли резени, за разлика от несъвършените резени, получени при нарязването на обикновените кокоши яйца.

Пробутват ни фалшиви яйца в сандвичи и салати

Въпреки перфектния си външен вид и вкусовата прилика обаче яйцесаламът далеч не е естествен продукт, той е пълен с вредни синтетики.

Още по-страшно е, че търговците масово го влагат в предлаганите от тях храни, без да упоменават никъде за него. Напротив, те предлагат на клиентите си Зелена салата с яйце или сандвич с яйце, като по този начин ги подвеждат.

Въпреки масовото присъствие на тези продукти в търговската мрежа и в крайна сметка на трапезата на средностатистическото семейство, липсва каквато и да е информация за точното им съдържание, срока на годност, температурния режим на съхранение или степента им на термична обработка.

Фалшивите яйца под формата на яйцесалами от години присъстват и на американския пазар, където водят борба с тях.

Пробутват ни фалшиви яйца в сандвичи и салати

Според запознати едната разновидност на т.нар. фалшиви яйца са яйцесаламите, които са най-евтиният възможен вариант. Освен това има изкуствени яйца, които приличали на обикновени яйца – сурови и с черупка, но се търгували два пъти по-евтино от тях.

Тогава как можете да различите истинския продукт от неговия синтетичен аналог. Преди да си поръчате зелена салата с яйце за вкъщи, обърнете внимание на формата на яйчените шайби.

Когато те са с еднаква „перфектна“ форма и цветовете им са твърде ярки, най-вероятно салатата ви е гарнирана с яйцесалан. Ментето също така има по-твърда и шуплеста консистенция и вкус, който напомня пластмаса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest