Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Сменят етикетите на бирата - показват калориите и мазнините

Сменят етикетите на бирата - показват калориите и мазнините

Бира

По официална информация на Съюза на пивоварите в България в най-скоро време етикетите на родните марки бира ще бъдат различни. Целта е потребителите да бъдат запознати с хранителната стойност на любимите си марки пиво.

От ръководството на браншовата организация разясняват, че българските закони в момента задължават пивоварните компании да съобщават единствено съдържанието на алкохол в напитките. Независимо от това, за да са по-запознати и съответно по-доволни потребителите, ще бъдат информирани за количеството калории, които поемат с консумацията на една бира.

Новите етикети ще съобщават освен калориите и съдържанието на мазнини, въглехидрати, протеини и сол в бутилка бира. Родните производители се надяват по този начин потребителите да разберат, че българските марки пиво не са по-калорични от световните.

Ръководството на Съюза на пивоварите съобщава, че пазарът на бира в България е изключително динамичен. За първите шест месеца на годината по щандовете са се появили шест нови марки бира, а цели 25 са си сменили изцяло опаковките. Забелязва се и ръст в търсенето на пластмасови бутилки.

В сравнение с много други европейски страни бирата в България е една от най-предпочитаните напитки, като е изпреварена единствено от водата и някои безалкохолни напитки.

Видове бира

За изминалата 2014 година в страната са изпити повече от пет милиона и двеста литра бира, като резултатите покриват тези от предходната година. Най-много от пенливото пиво в съотношение на глава от населението е изпито в София, Варна, Русе и Монтана. Статистиката сочи, че в градовете се пие повече бира за разлика от селата.

Интересен факт е, че за цели 78% от българите бирата е предпочитаната алкохолна напитка. Очаквано мъжете пият повече от пенливото пиво от жените. Поради високите температури лятото е най-силният сезон за пивоварната индустрия, като през топлите месеци се изпиват близо 65 процента от цялата консумирана бира за годината.

От индустрията предвиждат до края на годината на пазара да се появят нови видове бира. Освен пивото с бъз, което се произвежда само в България, се очаква по щандовете да намери своето място и бира от лимец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest