Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Тайната на перфектните Станимашки сарми

Тайната на перфектните Станимашки сарми

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k

Съдържание:

Станимашки сарми

Станимашки сарми са изпитание за търпението и труда на всяка домакиня. Тайната на приготвянето им се крие в стриктното изпълнение на рецептата.

Една грешка би коствала неописуемият и типичен за ястието вкус. Той е следствие най-вече на щедрото добавяне на една от любимите български подправки – кимионът. Именно прясно смляната подправка прави тези сарми толкова уникални. Ето как да си ги приготвите:

Станимашки сарми

Необходими продукти: 1 кг телешка кайма, 200 г ориз, 100 мл зехтин, 20 г доматено пюре или 2 домата, фино настъргани или пасирани без люспите, 4 връзки зелен лук или 1 глава стар лук, 1 връзка магданоз, 2 моркова, 10 г смлян кимион, сокът от 2 лимона, сол, черен и червен пипер на вкус, лозови и зелеви листа за завиване.

Начин на приготвяне: Каймата и оризът се смесват. Зеленчуците се почистват и нарязват на дребно. Добавят се към сместа и се подправят с подправките.

От лозовите листа се подбират най-малките. Ако са големи, се режат на квадрати, по 7-8 см. От зелевите листа се избира само най-тънката част и реже на малки квадрати.

Сарми

Във всяко парче се поставя по 1 кафена лъжичка от сместа и се завива стегнато. Добре е дъното да се застели с 2-3 реда зелеви листа. Получените сарми се нареждат се плътно една до друга, като се редуват лозова и зелева.

Сармите се заливат с останалия зехтин и сока от лимоните. Отгоре се покриват плътно с още 3-4 пласта зелеви листа. Накрая се затискат с чиния.

Сармите се заливат с гореща вода и зелева чорба в съотношение 1:1. Течността трябва да покрие сармите и чинията отгоре.

Сармите се слагат да заврят. Когато това стане, степента на котлона се намалява до минимум и сармите се оставят, докато течността изври – около 1 час. След като това стане, сармите се оставят затворени за още половин час.

Вкусът на Станимашки сарми се определя като много по-добър от този на обикновените. Поднесени на масата, те си кореспондират перфектно с чаша вино.

В някои български села има практика между сармите да се сложат 2-3 пържоли - пилешки или свински. В някои от рецептите, вместо кайма, се използва ситно накълцано и предварително задушено месо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest