Винени сосове

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Винен сос

Винените сосове са винаги предпочитани на трапезата. Както подсказва името им, в състава си те винаги съдържат вино. То придава на соса много по-различен вкус от този на обикновените сосове.

Може да се добавя както в процеса на самото му приготвяне, така и след това. Има много видове винени сосове, идващи от цял свят. Те се използват за заливка както на меса и риби, така и на плодове и зеленчуци. Ето как да си ги приготвите:

Винен сос за пиле

Необходими продукти: 1 глава лук, 1/2 пилешки бульон, 1/4 бяло вино, 2 с.л. ябълков оцет, 2 с.л. масло, 2 с.л. див лук, сол, черен пипер

Начин на приготвяне: Ситно нарязаният лук се запържва в тиган. Залива се с пилешкия бульон, виното и оцета. Оставя се да заври, след което се бърка, докато течността се редуцира наполовина – до 5 минути.

Сосът се сваля от котлона и се смесва с разтопеното на водна баня масло и ситно нарязания див лук. Подходящ е за заливка както на печено бяло пилешко месо, така и на риба на скара.

Немски винен сос

Необходими продукти: 2 ч.ч. телешки бульон, 2 филии хляб, 1 глава стар кромид лук, 1 ябълка, 180 мл вино червено, 1 ч.л. доматено пюре, 1 щипка канела на прах, 1 щипка млян черен пипер, 1 дафинов лист, 1 щипка захар, 1 ч.л. хималайска сол, 25 г краве масло

Начин на приготвяне: Виното и бульонът се смесват. Към тях се прибавят нарязаният лук и настърганата ябълка. Сместа се слага на котлона да кипне. Когато това стане, в нея се наръсват трохи от хляба. Оставя се да се вари за десет минути под капак.

Сос с бяло вино

Полученото се минава през сито и се смесва с доматеното пюре и подправките. Сосът се връща на котлона и се вари още десет минути. Преди поднасяне се смесва с маслото.

Италиански винен сос

Необходими продукти: 1/2 ч.ч. основен сос по избор, 1 ч.л. доматено пюре, 1 тънко парче шунка, 2-3 мариновани гъби, 1/2 глава кромид лук, 1 с.л. масло, 1/3 ч.ч. бяло ароматно вино, сол, захар, черен пипер, лимонтузу, магданоз

Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на ситно и се задушава в маслото. Към него едно след друг се добавят доматеното пюре, нарязаните на дребно гъби и шунка, основният сос и подправките. Когато кипне, се сваля от огъня. Подправя се с виното и се оставя за няколко минути под похлупак. Сосът се поднася леко поръсен с магданоз. Подходящ е както за пържени и печени меса, така и варени тестени храни като макарони, юфка, спагети и други.

Печени плодчета с винен сос

Необходими продукти: 2 червени ябълки, 2 круши, 1 дюля, 1 пакет розов локум, нарязан на парченца, 4 с.л. стафиди, 1 с.л. настъргана кора от портокал, 1 с.л. фъстъчено масло, 6 с.л. кафява захар, 2 с.л. мед, 100 мл червено вино, 2 с.л. портокалов сок

Начин на приготвяне: Плодовете се почистват и нарязват на парчета. Подреждат се в купички за печене и се поръсват с локума и стафидите.

Олиото, захарта и медът се карамелизират леко. Добавят им се виното и портокаловият сок. Сиропът се оставя да се редуцира и сгъсти, след което се разпределя в купичките върху плодовете.

Купичките се покриват с фолио. Пекат се на 200 градуса за около 15 минути. Фолиото се маха и се запичат за още 5 минути.

Опитайте още: Заек с винен сос, Свински пържоли във винен сос, Винен сос с пушено сирене, Доматен сос с вино, Пържоли с вино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest