Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Италиански рецепти, идеални за лятото

Италиански рецепти, идеални за лятото

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Италиански рецепти, идеални за лятото

Италианската кухня е съвкупност от кулинарното многообразие на различните региони.

Освен по региони обаче тя е и разделена по сезони. През летните жеги италианските кулинари залагат на свежите и характерни за сезона продукти – пресни билки, плодове и зеленчуци.

Лятна паеля по италиански

Необходими продукти: 1 1/2 чаши ориз, 4 чаши затоплен пилешки или зеленчуков бульон, 4 червени чушки, 1 среден патладжан, 1 тиквичка, по 1 червена, жълта и оранжева чушка, 225 г гъби печурки, 1 опаковка замразен артишок, шепа зелен боб, 4 скилидки чесън, 1 средна глава лук, зехтин, пармезан, пресен босилек

Начин на приготвяне: Най-добър за паелята е оризът с къси зърна. Тиквичката трябва да е с диаметър около 35 см, а ако е по-малка, количеството ориз се намаля до 1 чаша.

Италианска паеля

Четирите чушки се запичат, обелват, почистват от семето и се смилат в кухненския робот. Червената, жълта и оранжева чушки се нарязват на ивици. Гъбите се почистват по пънчетата. Патладжанът, гъбите, тиквичката, артишокът и чушките се запържват за малко в предварително загрят зехтин и се оставят настрана.

Дъното на подходяща тавичка се поръсва със зехтин. В него се задушават начуканият чесън и наситненият лук. Когато станат златисти, се добавя и оризът. Бърка се, докато се покрие добре с мазнината. Добавя се 1/2 чаша от чушковото пюре и се смесват добре.

Оризовата смес се разстила равномерно по дъното на тавичката. Внимателно се излива загрятия бульон, като се внимава да не се размести оризът. Отгоре се поръсва обилно със сирене, сол и черен пипер на вкус.

Върху ориза се подреждат и зеленчуците. Паелята се поръсва с настърган пармезан и се слага да се задуши, докато течността почти се изпари. Когато това стане, тиганът се покрива с фолио и се готви до омекване на ориза, около 40 минути. Може да се полива с малко бульон, за да не стане сухо.

Готовата паеля се поръсва с останалото чушково пюре, украсява се с прясно нарязан босилек и се наръсва със зехтин. Това е едно леко, лятно ястие, подходящо за горещите дни италианско ястие.

Италиански билков сос

Италиански билков сос

Необходими продукти: 2 филии стара фокача - на 1-2 дни, 1 с.л. червен винен оцет, 1/2 чаша вода, 2 чаши листенца магданоз, 1 ч.ч. зехтин, 1 с.л. каперси, 4 филенца аншоа в зехтин, 1/2 ч.л. морска сол

Начин на приготвяне:

За тази италианска рецепта хлябът се натрошава на ситни трохи с кухненския робот и се оставя настрана. В уреда се смесват всичко останали продукти и се пюрират до получаване на гладка смес. Накрая се добавя хлабът. Ако сосът е гъст, може да се разрежда с малко вода при пюрирането.

Билковият сос е подходящи за печени картофи, риба и всякакви летни ястия. Добре си кореспондира и със стръкове целина.

Още летни предложения от италианската кухня:

- Пиле по италиански

- Панцанела;

- Италиански сладкиши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest