Плодовете поскъпват, а зеленчуците поевтиняват

Плодове

В разгара на отпускарския сезон се променят не само потребителското търсене на хранителните продукти, но и цените на някои от тях.

Така например в началото на месец август при сезонните плодове се е отчело леко поскъпване в сравнение със същия период на 2014 година.

При цените на зеленчуците пък се наблюдава точно обратното - налице е поевтиняване, става ясно от данни, изложени от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Оказва се, че цените на пъпешите и дините в началото на сегашния месец са с близо шестнадесет процента по-високи от тези на същите плодове през август миналата година. Става ясно още, че цената на един килограм пъпеши се търгува за 0.90 лева. При дините пък се плаща по 0.38 лева на килограм.

Българските производители коментират обаче, че голяма част от бостанните плодове, предлагани по пазарите в страната, всъщност са внесени от Турция и Гърция, тъй като нашата реколта още не била готова. Очаква се това да стане до две седмици.

От данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата става ясно, че сред плодовете най-сериозно поскъпнали са прасковите. При тях увеличението с е почти петнадесет процента.

За сметка на това при някои зеленчуци има значителен спад в цените. Така например килограм български домати се търгува за 0.60 лева, а килограм краставици - за 81 стотинки.

Кашкавал

Изчисленията сочат, че доматите се поевтинявали с рекордните 45 процента в сравнение с миналогодишното лято.

От данните на комисията добиваме ценна информация и за сиренето. Най-изгодно краве сирене се продава в Силистра - за 3.99 лева килограма. В Благоевград пък стойността му е най-висока и цената на килограм от него възлиза на 7.84 лева.

Що се отнася до кашкавала, той излиза най-солено в столицата и Шумен, където килограмът се търгува за тринадесет лева. Най-евтиният кашкавал се продава в Добрич срещу 6.93 лева килограма.

За захарта става ясно, че се търгува на цени между 1.11 и 1.60 лева. Най-ниска стойността на продукта остава в Добрич, докато най-висока е цената на захарта в морската ни столица.

Цената на яйцата е променлива, като във Велико Търново един брой се продава за 15 стотинки, а в Пловдив и Монтана бройката излиза около 20 стотинки.

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати