Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за Руски блини

Идеи за Руски блини

Блини

Надали има човек, който да не е чувал или усещал невероятният вкус на руските блини. Приготвяни от векове по време на Сирни Заговездни, те продължават и днес да впечатляват гостите на руско говорящите държави и са се превърнали във вид кулинарна атракция.

Макар да са доста калорични, блините често изкушават дори и спазващите диети с неповторимия си вкус. Ето няколко идеи как да си приготвите автентични руски блини в домашни условия:

Обикновени блини

Необходими продукти: 4 ч. ч. брашно от елда, 5 ч. ч. мляко, 25 г мая, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Маята се размива в 1/2 ч. ч. мляко и към нея се добавя още 1/2 ч. ч. мляко. При непрекъснато бъркане се изсипва половината от брашното, разбърква се добре, съдът се покрива с капак и се оставя така да престои докато тестото увеличи поне 2 пъти обема си.

Към него после се добавя останалото брашно и мляко, подправя се на сол, разбърква се и се оставя на топло да престои. След това с черпак се загребва от тестото и сместа се изсипва в намазан с масло тиган, като блините се обръщат подобно на палачинките да порозевеят и от двете страни. Готовите блини се нареждат един върху друг и също се намазват с масло.

Руски Палачинки

Царски блини

Необходими продукти: 5 ч. ч. пшенично брашно, 4 ч. ч. мляко, 1 1/2 ч. ч. каймак, 6 яйца, 210 г краве масло, 50 г мая, 2 с. л. захар, 1 с. л. сол.

Начин на приготвяне: От 3 ч. ч. брашно и също толкова мляко се приготвя квас, като се добавя и маята. Оставя се да престои на топло докато тестото втаса, добавят се и останалите продукти и се действа по същия начин като в по-горната рецепта.

Блини от сметана

Необходими продукти: 1 1/2 ч. ч. сметана, 3 ч. ч. пшенично брашно, 5 белтъка, 60 г масло, 1 ч. ч. елдено брашно, 30 г мая, 1 ч. ч. мляко, 1 ч. ч. вода, сол и захар на вкус.

Начин на приготвяне: Маята се размива във водата, добавя се елденото брашно, разбърква се добре и тестото се оставя на топло докато увеличи обема си. Сметаната и пшеничното брашно се смесват, разбъркват се и от тях се прави рядко тесто. Към него се добавят разбитите на сняг белтъци и маслото.

След като и пшеничното тесто втаса, двете теста се смесват и към тях се добавя млякото, подправено със солта и захарта. Всичко се разбърква много добре, след което от така приготвеното тесто се правят сметанови блини.

Ето още някои неустоими рецепти за руски десерти: Руски сладкиш с вишни и извара, Руски боровинков пирог, Руски карамелен сладолед, Руски пирог с бутер тесто и вишни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest