Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Консумацията на месо застрашава флората и фауната на Земята

Консумацията на месо застрашава флората и фауната на Земята

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Консумация на месо

Биоразнообразието на Земята е сериозно застрашено заради консумацията на месо, казва ново проучване на Science of The Total Environment. Според авторите на изследването месоядството вреди и на здравето, и на планетата ни.

В заключението си изследователите предупреждават, че ако човечеството не намали консумацията на месо, ефектите върху флората и фауната на Земята ще бъдат катастрофални, по-големи дори от климатичните промени.

Проучването е показало, че отглеждането на животни с цел добив на месо е станало причина за унищожаване на огромни територии, пълни с култури, които са важни за оцеляването на немалко животни.

Тези територии обаче се превръщат в обособени пасища за животни, които се отглеждат единствено заради месото им.

Сега вече можем да кажем - ако изядеш една пържола, убиваш лемур в Мадагаскар, ако изядеш едно пиле, убиваш папагал в Амазония – твърди Гидон Ешел, геофизик в Бард колидж, Ню Йорк, който изучава ефектите от човешкото хранене върху околната среда.

Учените от години се опитват да измерят влиянието на месоядството върху биоразнообразието на планетата, защото смятат, че има неоспорим ефект.

месо

Екологът Браян Маковина пояснява и че при настоящите тенденции с отглеждане на животни за храна до 2050 година земите, използвани за целта, ще се увеличат с от 30% до 50% или 3 милиона квадратни километра.

Данните показват, че загубите на толкова голяма територия е пагубна както за флората, така и за фауната. Това надскача дори заплахата от климатични промени или замърсяване.

Учените са категорични, че хранителните навици на хората имат видимо влияние върху околната среда. Според по-стари прочувания три четвърти от обезлесените територии в Амазония сега се използват или за пасища, или за земеделие.

Такава ще бъде и съдбата на Африка до няколко десетилетия, казват еколозите.

За да се предотврати подобна заплаха, авторите на изследването смятат, че човечеството трябва да ограничи приема на месо с 10%, а говеждото месо да се замени с пилешко, свинско или риба, защото техният добив изисква по-малко природни ресурси.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest