Внимание! Опасните марки минерална вода на пазара

Марки минерална вода

Ново проучване показва, че на българския пазар има опасни марки минерална вода, които съдържат повече от 1.5 милиграма флуорид, смятан за вреден.

Някои от марките като Девин, Велинград, Михалково и Хисар обявяват върху етикетите на бутилките съдържанието на флуорид, упоменавайки, че приемът му не е препоръчителен за деца под 7-годишна възраст, пише Е-ВестникБг.

Практиката обаче показва, че малко от потребителите четат информацията на етикета.

За възрастните също има риск при увеличения прием на флуорид, казват не малко лекари. Изследвания показват, че ако човек пие по литър и половина до 2 литра вода с флуорид на ден, се появява риск за зъбите, костната и нервната му система.

Според доктор Филис Муленкис флуорид е много опасен за нервната система. При бебета и деца дори ниски дози могат да засегнат моторната функция, а при възрастни – да се отразят върху фертилното здраве.

Доктор Иво Атанасов от дирекция Обществено здраве към Министерство на здравеопазването казва пред Е-вестник, че повишеното приемане на флуорид при деца под 7 годишна възврат увеличава риска по-късно да развият зъбна флуороза, което представлява жълто-кафяви петна по зъбите.

Това се отразява и върху устойчивостта на емайла и съответно, върху появата на кариеси и други заболявания на зъбите.

Минерална вода

Приемането на големи количества флуорид – до 10 милиграма, увеличава риска от поява на костна флуороза както при деца, така и при възрастни.

Според данните на Министерството на здравеопазването 13 от българските марки минерална вода съдържат флуорид над 1.5 милиграма. Голяма част от водите се движат в интервала 3-5 милиграма за 1 литър вода.

Минералната вода на пазара се контролира от Министерството на здравеопазването, откъдето уверяват, че не се продава вода с над 5 милиграма флуорид.

По данните от търговската мрежа водите със съдържание на флуорид между 3 и 5 милиграма за литър са Хисар – 5 мг, Ракитово – 5 мл, Велинград – 4.5 мг, Клептуза – 4.5 мг Девин – 4 мг, Михалково – 3.1 мг.

До 3 милиграма за 1 литър вода съдържат Рударци – 1.5 мг, Неврокоп – 0.1 мг, Преподобна Стойна – 0.4 мг, Горна баня – 0.2 мг и Банкя – 0.5 мг.

5 4
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Pressy
Pressy
20.03.2016 09:38
Не е хубаво да се прекалява нито с минералната вода,нито с чешмяната.
0
0
ВИЛИ-Виолета Матева
И днес има марки вода с неясен произход с цел бърза печалба ,затова и до 7 години на малки деца, не се дава минерална вода
0
0
Мариана
Мариана
21.08.2015 09:09
Тази статия е от 2009 г. Платена е от една марка вода, която не е в тази статия. Представете си, как в сайтове като този, си доставят информацията. Как претоплят текстове от преди години и Ви ги предлагат като свежа информация. Прилагам само какво разследване преди две години направихме за тази статия:

С. Михалково, 29.10.2013 г.

Съобщение до средствата за масова информация
Михалково АД протестира срещу
статия на информационна агенция „ПИК”

Във връзка с публикувания на 28.10.2013 г. текст в информационна агенция „ПИК” – „ 8 марки минерална вода могат да ни отровят! Вижте кои са!” –в който манипулативно и некоректно се внушава на читателите, че 8 марки минерална вода в България могат да ни отровят, между които е изброена и натурална минерална вода „Михалково”, „Михалково“ АД държи да внесе следната яснота:
1. Изразяваме огромното си възмущение към тази безотговорна препратка, че изброените минерални води могат да ни „отровят”. Това, че информационна агенция „ПИК” публикува статия без автор, с безобразно и безобективно съдържание, ни навежда на определени размисли, една от които е: какво печели някой, който публикува лъжи за българското национално богатство – минералните води?
2. След като се свързахме с агенция „Пик” ни беше обърнато внимание, че тази статия е препечатка от е-вестник.
3. След като се свързахме с е-вестник ни беше обяснено, че последният път, когато те са публикували статия за минералните води е на 31.08.2009 г. „13 минерални води с опасно много флуорид. Четете етикета” с автор Светослава Банчева. Тогава сме коментирали и тази безотговорна статия.
4. Установяваме, че агенция „Пик” просто променя заглавието на статията /внушава страх и ужас към българските минерални води/, а съдържанието не е променено /излишен труд/.
Няма как да не сме разочаровани от толкова много безотговорност. Всеки български производител влага огромни усилия, за да изгради позитивен имидж на своята продукция. Създава работни места. Създава перспективи.
ТПК „Михалково“ има над 70 годишна история. За минерална вода „Михалково” доц. д-р Лидия Владева казва: „Няма да е преувеличено, ако кажем, че минералната вода от Михалково е една уникална вода, с ценни съставки, показатели и свойства, с аналози сред известните европейски марки бутилирани минерални води”. В качеството си на производител на газирана минерална вода и на изворна вода, изследвана ежедневно лабораторно с грижа за потребителите, с всички необходими сертификати за качество -International Food Standarts (IFS), ISO 9001:2008, категорично опровергаваме внушенията за „опасност”. Напротив, водата има изключителни лечебни свойства!
ТПК „Михалково” притежава концесия за водоползване на находище "Михалково", с. Михалково, община Девин, със сондажи 1аВП и 1 ВКП, от които се бутилира минерална вода Михалково с пълноценно съдържание на свободен въглероден двуокис. Водата извира от 70 метра дълбочина с температура 24,5°С в екологично чист регион в Западните Родопи и притежава множество лечебно-профилактични свойства. Тя е единствената естествено газирана минерална вода у нас и на Балканите, както и една от малкото минерални води в Европа, които се добиват в естествено газирано състояние. Благоприятна е за лечение на заболявания на сърдечно-съдовата, храносмилателната, нервната система и на ендокринно-обменни заболявания. На етикета е указано съдържанието на флуорид и че не е подходяща за всекидневна употреба от ДЕЦА под 7 годишна възраст. Внушението, че е опасна за всекидневна употреба от всички над тази възраст, е погрешно и некоректно!
Накрая бихме искали да подчертаем, че всяко разпалване на нелоялна конкуренция, „удари под кръста”, манипулации, внушения и интригантстване, не може да бъде от полза на тези, които са техните автори!
Убедени сме, че респектът и уважението към конкуренцията ще даде възможност на авторите на такъв тип статии да не разпиляват енергията си за „черен PR”, а да създават положително отношение към българското производство.
0
0
Георгиева
Георгиева
20.08.2015 15:51
Преди години зъболекарят ме караше да давам на детето флуорни таблетки, за здрави зъби. Дори ми се караше, че като бременна не съм пила флуорни таблетки. Сега било вредно на кого да вярва човек?
0
0
emotttion
emotttion
20.08.2015 16:05
Въпросът е в количеството, което всъщност е важно за почти всичко което приемаме. Тя и статията много "кадърно" е изписана :

Флуорът* е микроелемент, свързан най-вече със здравето на зъбите и костите. Най-големият естествен източник на флуор е водата. Набавяме си го още чрез пастата за зъби, обогатена с флуор, чрез хранителни добавки, съдържащи флуор, чрез храната. В някои страни флуор слагат в млякото, хляба и в други храни. В пестицидите, с които обработват някои растения, също има флуор. По-малките деца могат да го приемат в по-големи количества с пастата за зъби ­– като я поглъщат. В бебешка и/или училищна възраст е прието да се прави флуорна профилактика срещу кариес. Максималната дневна доза при деца е 1 мг.
1
1