Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»С дъх на Средиземноморие: Две апетитни рецепти за пиле по италиански

С дъх на Средиземноморие: Две апетитни рецепти за пиле по италиански

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Пиле по италиански

Италианските кулинари са истински виртуози в приготвянето на ястия с пиле. Те комбинират сочното месо с ароматен сос, характерни подправки и апетитно запечено сирене.

В оригиналната италианска рецепта пилето се пече във фурна и се поднася с разтопено върху него сирене моцарела – традиционно използвано при пиците. Маслините в рецептата пък придават истински средиземноморски привкус на ястието.

Пилешки гърди с домати и пармезан

Необходими продукти: 3 парчета пилешки гърди без кожа, 2 скилидки чесън, счукани, сол, черен пипер, 15 г краве масло, 3 с.л. олио, 1 глава лук, 400 г домати от консерва, нарязани, 2 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. риган, ситно нарязан, 2 ч.л. босилек, ситно нарязан, 150 мл телешки бульон, 1-2 ч.л. захар, 150 г моцарела, черни маслини за декорация.

Начин на приготвяне: Месото се измива и се подправя с чесъна, солта и пипера. Маслото се стопява в тиган, заедно с 1 с.л. олио. Месото се слага в тигана и се пържи по 3 минути от всяка страна. Премества се в огнеупорна тавичка, достатъчно голяма, за да не остава свободно място около него.

Печено пиле с доматен сос

Останалото олио се загрява в тигана. В него се пържи лукът за около 5 минути. Добавят се доматите, доматеното пюре, риганът, босилекът и бульонът. Подправя се със сол, пипер и захар на вкус. Оставя се да къкри 15 минути на тих огън.

Доматеният сос се излива върху месото. Тавичката се покрива с фолиото или с капака на йенската тенджера. Слага се във фурната и се пече на 180 С за 25 минути.

Грил функция се включва на най-силната степен. Всяко парче месо се покрива с резен моцарела. Запича се за още 3-4 минути. Пилето се поднася украсено с маслини и листа от джоджен.

Пилешки гърди с пармезан

Пилешко филе с моцарела и пармезан

Необходими продукти: 800 г пилешко филе, 125 г моцарела, 75 г пармезан, 1 домат, 1 стрък босилек, 2 с.л. зехтин, черен пипер, сол

Начин на приготвяне: Пилешките гърди се измиват, подсушават и овкусяват с черен пипер и сол. Зехтинът се сгорещява в тиган. В него се изпичат гърдите до порозовяване, от двете страни. Гърдите се поставят в тавичка.

Върху тях се подреждат листа пресен босилек, тънки резени домат, настъргани моцарела и пармезан. Тавата се поставя в предварително загрята силна фурна. Ястието се пече до разтапяне на сирената. Пилето се сервира топло, с гарнитура от пресни зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest