Пълнени патладжани

Ето така готвят зеленчуците в Италия

Приготвянето на зеленчуци в Италия е много по-различно от това у нас. Там при готвенето на каквито и да било зеленчуци не се използват вода и брашно, а пара.

Най-добрите зеленчуци според италианските кулинари са леко твърдите, престояли съвсем малко време на парата. Като единствена подходяща подправка за тях, се смята солта. За заместител на останалите подправки зеленчуците се гарнират с прясна зеленина, трюфели или пармезан.

Разбира се, италианските рецепти се трансформират спрямо региона, в който се готвят. У нас например вместо на пара зеленчуците се варят или се пържат.

Пълнени патладжани по италиански

Необходими продукти: 2 патладжана, 4 домата, 40 г маслини, 20 г каперси, 1/4 връзка пресен босилек, 125 г моцарела, 40 г сирене Пармезан, 1 скилидка чесън, 1 щипка сух риган, 2 с.л. зехтин Екстра върджин, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Патладжаните се измиват и разрязват по дължина. Сваряват се в подсолена вода или се приготвят на пара. Малко от месестата им част се издълбава с лъжица и се наситнява. Доматите се режат на кубчета, а маслините се почистват от костилките и се нарязват на шайби.

Чесънът се наситнява и се запържва в сгорещения зехтин. Към него се добавя месестата част от патладжана. Когато водата се изпари, се добавят маслините, доматите и сухият риган. Полученото се овкусява със сол и черен пипе и се готви още 15 минути. В края на готвенето се добавят каперсите, разбърква се и се дърпа от огъня. Добавят се накъсаната моцарела и нарязаният босилек

Патладжаните се пълнят със сместа. Отгоре се поръсват с настъргания пармезан и се пекат във фурната за 30 минути на 180 градуса.

Зеленчуци с тиква по италиански

Зеленчуци по италиански

Необходими продукти: 200 г тиква, 5 картофа, 1 червена чушка, 1 глава червен лук, 3 скилидки чесън, 2 с.л. олио, 2 щипки сол, ½ ч.л. черен пипер, 4 с.л. сметана

Начин на приготвяне: Тиквата се бели и нарязва за парченца. Картофите се измиват, обелват и режат на резени. Лукът се нарязва на шайби, а чесънът се обелва и се реже на половинки. Чушката се почиства и реже на ивици.

Олиото се загрява в тиган. Първи се пържат картофите, докато станат прозрачни. Посоляват се и към тях се добавят тиквата, лукът, чесънът и чушката. Зеленчуците се пържат до златисто. Сервират се със сметана.

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати