Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Трите тайни на вкусното и автентично Калцоне

Трите тайни на вкусното и автентично Калцоне

Пица Калцоне

Калцонето е любимата пица на мнозина, но в повечето пицарии сме свикнали да я ядем по един и същи начин, което бързо втръсва. Има някои заведения, предлагащи по-голямо разнообразие, но те в повечето случаи не са по джоба на всеки.

Ето защо сега ще Ви покажем как можете сами у дома да си приготвите вкусно Калцоне, като ще Ви дадем оригинална рецепта за приготвянето на тестото за пицата, как да си направите доматения сос към нея и какви варианти за плънка можете да пробвате:

Тесто за пица Калцоне

Тесто за пица

Необходими продукти: 250 г брашно, 1 с. л. зехтин, 1 щипка сол, 1/4 пакетче суха мая

Начин на приготвяне: Пресятото брашно се слага в купа и в центъра му се прави кладенче, където се изсипват зехтинът, солта и маята. Започва да се добавя по малко вода, като непрекъснато се замесва с ръце, за да се получи правилната консистенция. Тестото трябва да е гладко. Оставя се да престои за 1 час, покрито с влажна кърпа, след което се разточва в кръгла форма. Полива се с доматения сос, слага се плънка по желание и се прегъва, за да се получи полумесец.

Доматен сос

Доматен сос

Необходими продукти: 4 домата, 1/2 кромид лук, 2 скилидки чесън, 2 с. л. зехтин, 1 ч. л. мед, 1 дафинов лист, 1 ч. л. риган, 1 ч. л. босилек, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Лукът и чесънът се нарязват на възможно най-ситни частици и се запържват в зехтина. Към тях се добавят обелените и нарязани на кубчета домати и дафиновият лист. След като течността започне да намалява, се слагат и останалите подправки, а дафиновият лист се премахва. Сосът се сваля от котлона, след като се сгъсти достатъчно.

Плънка за пицата Калцоне

Калцоне

На практика в Калцонето можете да сложите каквото пожелаете, но ако използвате зелени зеленчуци като спанак или лапад, трябва предварително да ги бланширате и изцедите хубаво, защото ще пуснат много вода. Също така е задължително да сложите и някакъв вид сирене или кашкавал. За предпочитане естествено е те да са италиански. В самата плънка, независимо дали е месна или постна, можете винаги да добавите нарязани маслини и гъби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest